Autoritatile au reusit sa-l localizeze pe omul de afaceri romano-sirian, Omar Hayssam, cautat in ultimele ore, dupa ce magistratii au emis un nou mandat de arestare pe numele lui, transmite TVR. Curtea de Apel a decis, ieri, reincarcerarea lui Hayssam pe motiv ca tergiverseaza actul de justitie si ca se sustrage judecatii.

Avocatii Apararii pot ataca decizia Curtii de Apel cu recurs, in 24 de ore. Ei sustin ca Hayssam se afla la o clinica de tratament, la Valenii de Munte dar nu au putut face dovada ca el s-ar afla acolo.

Ovidiu Ohanesian, unul dintre jurnalistii rapiti in Irak, printr-o actiune pusa la cale de Hayssam, declarase ca este foarte posibil ca omul de afaceri romano-sirian sa fi parasit tara.

Purtatorul de cuvant al SRI, Marius Bercaru a declarat ca singura responsabila este instanta care a hotarat eliberarea din arest a inculpatului, chiar si conditionat.

Omar Hayssam a fost eliberat la sfarsitul lunii aprilie, la o zi dupa ce instanta a admis propunerea procurorilor de revocare a mandatului de arestare preventiva si de inlocuire cu interdictia de a parasi tara.

Hayssam sufera de cancer la colon, iar in luna ianuarie a fost supus unei interventii chirurgicale. El a fost internat de mai multe ori la Institutul Oncologic din Bucuresti.

Avocatii apararii au cerut in repetate randuri eliberarea omului de afaceri romano-sirian, pentru ca acesta sa-si petreaca ultimele luni de viata alaturi de familie si pentru a putea fi tratat intr-o clinica de specialitate.

Hayssam a fost arestat in 5 aprilie 2005 de catre procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru infractiuni economice, intr-un alt dosar decat cel al rapirii jurnalistilor.

Atunci, anuntul retinerii lui Hayssam a fost facut de purtatorul de cuvant al Presedintiei care nu a oferit alte detalii deoarece ar fi putut periclita actiunea de recuperare a jurnalistilor romani care la momentul respectiv erau rapiti in Irak.

Procurorii au decis, in octombrie 2005, trimiterea in judecata a omului de afaceri sirian Omar Hayssam si a complicelui sau Mohamad Munaf in dosarul in care sunt acuzati de fapte de terorism.

Anchetatorii au stabilit ca cei doi sunt vinovati de constituirea si finantarea grupului terorist care i-a rapit, in Irak, pe cei trei jurnalisti romani, Ovidiu Ohanesian, Marie-Jeanne Ion si Sorin Miscoci.