Cinci societati financiare au tinut miercuri piata bursiera incinsa, asigurand mai mult de jumatate din rulajul total, 64,7 milioane de lei. Valoarea totala a tranzactiilor s-a ridicat la 92,2 milioane de lei, echivalentul a Cinci societati financiare au tinut miercuri piata bursiera incinsa, asigurand mai mult de jumatate din rulajul total, 64,7 milioane de lei.

Valoarea totala a tranzactiilor s-a ridicat la 92,2 milioane de lei, echivalentul a 26,2 milioane de euro.

Interesul pentru actiunile SIF a urcat indicele BET-FI cu 6%, in timp ce indicatorul celor mai lichide zece titluri, BET, si indicele intregii piete, BET-C, au inchis sedinta pe scadere usoara, cu 0,26%, respectiv 0,37%.

Anuntul de marti al reprezentantilor Erste Bank, potrivit caruia banca lanseaza o oferta de cumparare a actiunilor detinute de catre actuali sefi sau fosti angajati ai BCR, au stimulat interesul investitorilor pentru titlurile SIF, fiecare societate financiara detinand cate 6% din actiunile BCR.

Fostii angajati si actuali sefi detin, in prezent, 8% din actiunile BCR, adica 63.597.500 de titluri.

"Oferta Erste Bank a determinat cresterea accentuata a tilturilor SIF", afirma Silviu Turc, trader la SSIF Broker din Cluj. Desi brokerii spun ca era de asteptat ca aceste actiuni sa se scumpeasca, totusi, ei sunt surprinsi de volumele mari tranzactionate, ceea ce inseamna ca s-au si vandut multe actiuni SIF.

"Faptul ca pretul futures este apropiat de cel spot, arata ca investitorii se asteapta ca titlurile SIF sa mai creasca", adauga trader-ul. El este de parere ca la scumpirea titlurilor SIF au contribuit semnificativ investitorii straini. Cele mai tranzactionate au fost, din nou, actiunile SIF 5 Oltenia si SIF 2 Moldova.

S-au efectuat schimburi cu 5 milioane de titluri SIF 5, la valoarea totala de 17,4 milioane de lei. Cotatia a urcat cu 6,4%, pana la 3,49 lei/actiune. In cazul SIF 2, s-a transferat un pachet de 5,4 milioane de titluri, rulajul fiind de 17,1 milioane de lei. O actiune SIF 2 s-a scumpit cu 6,3%, atingand 3,2 lei.

Cel mai mare volum tranzactionat a inregistrat SIF 4 Muntenia, 6,4 milioane de titluri, insa fiind cele mai ieftine dintre actiunile SIF, rulajul a fost mai mic, de 11,9 milioane de lei. Pretul unei actiuni SIF 4 a ajuns, la finalul sesiunii bursiere, la 1,86 lei.

O revenire pe crestere semnificativa, insa pe un volum relativ redus de titluri tranzactionate, 481.500, au avut-o actiunile Antibiotice (ATB). Cotatia a urcat cu 5,1%, astfel ca un titlu ATB a atins pretul de 1,83 lei.

"Cresterea a survenit ca urmare a scrisorii depuse de Biofarm (BIO) la AVAS, privind participarea la privatizarea producatorului iesean de medicamente din postura de conducator de consortiu, spune Silviu Turc.

De altfel, acest demers a stimulat si aprecierea cotatiei actiunilor BIO, cu aproape 3%, si a celor ale SSIF Broker (unul dintre cei care compun consortiul interesat de Antibiotice), cu aproape 4%. S-au tranzactionat 3,5 milioane de titluri BIO, pretul de inchidere fiind de 0,70 lei/actiune, si 718.700 actiuni BRK, pretul final fiind de 1,57 lei/titlu.