Ion Tiriac a fost depasit doar de Iosif Constantin Dragan in topul celor mai bogati romani. Cei doi sunt urmati de Gigi Becali.

Anul acesta, romanii se pot lauda cu primii doi miliardari in dolari, releva "Top 300 Capital". Totodata, in clasament si-a facut loc si un tanar sub 30 de ani, cu o avere de 40 milioane de dolari - Sebastian Aurelian Ghita, patronul Asesoft.

Iosif Constantin Dragan si Ion Tiriac sunt singurii doi romani care au reusit sa treaca pragul unei averi de un miliard de dolari. Anul trecut, Tiriac era pe primul loc in top, insa in 2006 s-a vazut depasit de Dragan.

Acesta din urma a facut afaceri in Italia, reusind sa stranga intre 1,3 si 1,6 miliarde de dolari din distributia de produse petroliere, imobiliare si transport. Tiriac a investit in sport, asigurari si comert, care i-au adus aproximativ 1,5 miliarde de dolari.

Alaturi de acestia, pe podiumul celor mai bogati 300 de romani, se afla Gigi Becali, a carui avere si-a dublat valoarea.

Cel mai dinamic sector s-a dovedit a fi cel imobiliar, 100 de oameni de afaceri din top desfasurand activitati in acest domeniu. Limita minima pentru a intra in acest clasament este, in 2006, 10 milioane de dolari, in crestere de la sapte milioane anul trecut.

Schimbari la varf

Gigi Becali imparte podiumul cu Tiriac si Dragan

La aproape 90 de ani, Iosif Constantin Dragan este cel mai bogat roman. In ultimul an, afacerile sale au avut o tendinta ascendenta, datorita atat cresterii pretului petrolului pe plan mondial, cat si investitiilor imobiliare pe care acesta le-a facut. Numele lui Dragan este legat de grupul international Butan Gas, al carui patron este. Compania opereaza in 11 tari.

Mai putin cunoscuta este Fundatia Europeana Dragan (FED), o organizatie culturala ce functioneaza la nivel european.

Ion Tiriac a fost detronat de pe prima pozitie a podiumului. Averea sa a fost estimata de expertii revistei "Capital" la maximum

1,5 miliarde de dolari. Tiriac a inceput si a finalizat negocierile cu grupul DaimlerChrysler, pentru controlul AutoRom.

Omul de afaceri a pierdut astfel pachetul majoritar detinut la cel mai mare importator de masini din tara noastra, grupul germano-american urmand sa se ocupe de comercializarea propriilor marci in Romania. Fostul tenismen detine in continuare 49% din actiunile AutoRom.

Primii 30 din top*

Iosif Constantin Dragan - 1,6 miliarde

Ion Tiriac - 1,5 miliarde

Gigi Becali - 950 milioane

Sorin Ovidiu Vintu - 900 milioane

Familia Paunescu - 850 milioane

Fratii Micula - 770 milioane

Ioan Niculae - 700 milioane

Dinu Patriciu - 600 milioane

Familia Voiculescu - 500 milioane

George Copos - 420 milioane

Familia Adamescu - 400 milioane

Fathi Taher - 350 milioane

Frank Timis - 290 milioane

Clasament integral in EVZ

Tiriac miliardar: imobiliarele au facut jocul in noul Top 300

de Alina Stanciu (Cotidianul)

Anul acesta se pare ca imobiliarele au generat cele mai mari profituri, mai ales pe seama exploziei preturilor. Astfel, o treime dintre cei 300 de romani care au acumulat averi de peste 10 milioane de dolari sint implicati in afaceri imobiliare. De asemenea, o alta sursa de imbogatire aproape peste noapte consta in imobilele retrocedate anul acesta.

„Cum preturile pe piata imobiliara s-au dublat sau in unele zone chiar s-au triplat, averile unora au crescut de la sine, fara ca detinatorul sa se implice prea mult“, sustine Iulian Bortos, redactor-sef la revista „Capital“.

Potrivit acestuia, fata de anii trecuti, acum oamenii de afaceri vor sa se implice mai degraba in proiecte de dezvoltare imobiliara si mai putin in investitii speculative.

Nou-intrati

In acest an, plafonul de intrare in clasament a ajuns la zece milioane de dolari, fata de sapte milioane cit a fost in topul anterior. Astfel, din top au fost si iesiri. Au existat insa si 20 de nou-intrati. Este vorba despre familia Ratiu, care a strins anul trecut 110-120 de milioane de dolari pe seama afacerilor imobiliare.

Tot din acest sector de activitate si-a adunat banii si Bogdan Cihodaru, care are o avere estimata la 43 de milioane de dolari. In afara de imobiliare, anul trecut au mers bine si activitatile din domeniul transportului, Ion Lazar, patronul International Lazar Company, ajungind astfel in „Top 300“ cu 25-27 de milioane de dolari.

Cotidianul.