Trupul neinsufletit al parintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa, a fost dus, sambata, la Manastirea Petru Voda din Neamt, unde va fi inhumat duminica. Parintele a murit in SUA si si-a dorit sa fie inmormantat la manastirea din Neamt.

Parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, fusese adus, joi seara, in tara, din SUA, unde traia de mai multi ani. Timp de doua zile, cei care l-au cunoscut si admirat i-au adus un ultim omagiu la Manastirea Radu Voda din Bucuresti, unde a slujit mai multi ani,

Parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa va fi inmormantat la Petru Voda duminica, 3 decembrie.

Parintele s-a stins din viata in 21 noiembrie 2006, cu doua zile inainte sa implineasca 81 de ani, intr-un spital din Washington. Era bolnav de cancer. Ultima data fusese in Romania la inceputul lunii noiembrie cand, din cauza starii sale precare de sanatate a trebuit sa se interneze la Spitalul Militar.

21 de ani, in temnita

Preotul Gheorghe Calciu Dumitreasa era nascut in 23 noiembrie 1925, la Mahmudia -judetul Tulcea. Intre 1946 si 1948 a studiat la Facultatea de Medicina din Bucuresti.

A fost dascal de vocatie a numeroase generatii de elevi ai Seminarului Teologic din Capitala si apropiat indrumator al tinerilor. Prin pedicile sale de la Biserica Radu-Voda a condamnat regimul comunist. A indurat 21 de ani de inchisoare sub regimul comunist (1948-1964, 1979-1984), trecand si prin valul de teroare de la Pitesti (1949-1951).

Dupa numeroase presiuni partea liderilor lumii ca Margaret Thatcher, Ronald Reagan, Papa Ioan Paul al II-lea, in 1984 a fost eliberat din inchisoare dar in 1985 i s-a impus sa paraseasca tara.

S-a exilat in SUA unde a continuat sa apere intereselor romanilor. Acolo a fondat Romfest, cea mai mare sarbatoare a romanilor de pretutindeni. A fost paroh al bisericii romanesti "Sfanta Cruce" din Alexandria, langa Washington D.C.

Este autorul volumelor "Sapte cuvinte catre tineri" (Ed. Anastasia, Bucuresti, 1996), Rugaciune si lumina mistica. Eseuri si meditatii religioase (Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 1998), Razboiul intru cuvant (Ed. Nemira, Bucuresti, 2001), Homo americanus. O radiografie ortodoxa (Ed. Christiana, Bucuresti, 2002).