Economia norvegiana este in „fierbere”. Rata somajului a scazut pana la 2,1 la suta, in luna noiembri, fiind cel mai mic nivel inregistrat de la sfarsitul anilor ’80. In consecinta, si inflatia va ramane la un nivel destul de scazut.

Calculele obtinute in urma unor sondaje efectuate pe piata muncii, publicate pe data de 30 noiembrie, la Oslo, atesta nivelul extrem de scazut al inflatiei atat pe scara nationala cat si pe cea mondiala, se specifica in Le Monde.

In ultimii trei ani, Norvegia a cunoscut o situatie economica destul de constata, datorata mentinerii unor preturi ridicat la petrol si gaze naturale, determinantii principali ai economiei din aceasta tara.

Norvegia ocupa locul trei in topul celor mai mari exportatori de hidrocarburi.

Somajul din aceasta tara scade in mod constant de aproape 13 luni, desi Norvegia numara doar 50.200 de persoane apte pentru munca, din cei 4,6 milioane de locuitori.

Rezultatul: Patronii se plang din ce in ce mai mult de lipsa personalului din institutii. Potrivit estimarilor publicate de NHO, confederatia patronala din Norvegia, pagubele din companii se ridica la peste 70 miliarde de coroane norvegiene (8,6 miliarde euro) datorita insuficientei in ceea ce priveste mana de lucru.

Peste 70.000 de angajati au fost suplimentati in anul 2006 si alti 55.000 vor fi aditionati anul viitor, conform prevederilor NHO.

Printre efectele pozitive ale acestei "supraincalziri", se remarca si o scadere majora a somajului in randul imigrantilor.

"Se poate constata faptul ca majoritatea grupurilor de imigranti care erau mai mult sau mai putin marginalizate, au reusit sa patrunda pe pitata de munca. Un exemplu ar fi numarul mare de femei angajate in ultima perioada", a declarat Shakeb Syed, un oficial al bancii Handelsbanken.

Per Marten Larsen, consilier al Ministerul Muncii si Integrarii Sociale, considera ca in urmatoarea perioada rata somajului va ramane constanta, desi numarul locurilor de munca va creste considerabil.

Dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, Norvegia va permite accesul pe piata de munca a lucratorilor din aceste tari. Acestia vor bucura probabil de acelasi tratament ca al celorlalti imigranti, beneficiind inclusiv de protectie fata de salarii prea mici sau fata de conditii de munca sub standarde, mai ales in domenii precum industria constructiilor.

"Suntem in favoarea deschiderii pietei pentru muncitorii din Romania si Bulgaria incepand din 2007", a declarat Jan-Erik Stoestad, secretar de stat in Ministerul Muncii si Integrarii Sociale.

"Vrem sa aplicam masuri de tranzitie care au drept scop sa ne asiguram ca acesti muncitori primesc acelasi salariu si beneficiaza de aceleasi conditii de munca precum colegii lor norvegieni", a declarat oficialul. El a precizat ca in curand ministerul sau va propune un plan guvernului.

Aproape trei sferturi din populatia norvegiana locuieste in mediul urban. Orasele au putine cladiri comerciale foarte inalte si le lipseste ritmul de viata alert care se gaseste in orasele industriale ale altor state. Standardul de viata si bunastarea sociala ale Norvegiei au pastrat orasele fara mahalale si case darapanate.

Norvegia are foarte putina poluare industriala datorita folosirii extensive a energiei hidroelectrice si a gazelor naturale in industrie.