Presedintele PD a declarat miercuri seara, intr-o conferinta de presa organizata la Cluj, ca PD-ul a hotarat sa renunte in favoarea PNL la sefia Ministerului Economiei.

Democratii spun accepta sa preia locul lasat liber de Bogdan Pascu, dar ca nu vor nominaliza pe nimeni nici pe acest post de vicepremier, asa cum au procedat si cu functia parasita de Gheorghe Pogea, deoarece doresc restructurarea aparatului guvernamental.

Decizia PD vine dupa ce, in sedinta de guvern, Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie a fost trecut din subordinea Ministerului Economiei in cea a AVAS, institutie condusa de liberalul Teodor Atanasiu. Discutiile dintre liberali si democrati vor continua joi.

Punctul nevralgic

Negocierile dintre formatiunile aflate la putere nu au ajuns la un final nici dupa cele patru runde de miercuri. Dupa doua dintre ele, singurele lamuriri erau privitoare la castigul obtinut de UDMR dupa plecarea conservatorilor de la guvernare.

Ramasi in intimitatea Aliantei DA, liberalii si democratii au deschis un nou subiect: Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI).

Liberalii insistau pentru trecerea organismul, din subordonarea Ministerului Economiei, in cel al AVAS, asa cum Tariceanu anuntase insa din primavara lui 2005.

Subiectul a avut ca si punct de pornire sedinta de guvern, pe care ministrii PD au parasit-o atunci cand s-a pus problema aprobarii unei ordonante in acest sens, in ciuda faptului ca aceasta nu avea avizul Ministerului Justitiei.

Potrivit unor declaratii facute de Emil Boc in cursul serii, refuzul PD nu privea decat activitatea de administrare a participatiilor statului, nu si a privatizarii societatilor aflate in portofoliul OPSPI.

"PD este de acord cu trecerea procesului de privatizare, dar nu si cu administrarea societatilor de catre AVAS pentru ca aceasta institutie nu are atributii de administrare", a afirmat presedintele PD.

Ordonanta privind OPSPI a fost inclusa pe ordinea de zi a sedintei de guvern in ultimul moment, desi, in acelasi timp, in cladirea guvernului, delegatii PNL si PD discutau pe tema aceleiasi institutii.

Miza

Bataia pentru controlul OPSPI nu este un simplu moft din partea partidelor aflate la guvernare, in conditiile in care aceasta institutie detine cea mai mare parte din averea Romaniei.

OPSPI administreaza societatile detinute de stat, dar si actiunile detinute de acesta in toate societatile care au fost partial privatizate, se ocupa de privatizarile din sectorul energetic, minier, petrolier, de aparare si al gazelor naturale.

Printre marile nume de societatile administrate de OPSPI sunt Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Termoelectrica, Petrotrans, Conpet, Romgaz, Transgaz, Romarm, Romaero, IAR Ghimbav, Plafar, Oltchim, Automobile Craiova, Electrica Muntenia si Sud si Transilvania Nord si Sud.

De asemenea, OPSPI are controlul asupra pachetelor de actiuni pe care statul le mai detine in companiile privatizate partial, cum ar fi Petrom, Distrigaz Nord si Sud si Electrica Moldova, Oltenia, Dobrogea si Banat.

UDMR merge mai departe

In timp ce rastunarile de situatie din timpul negocierilor intre PNL si PD reuseau sa exaspereze publicul, UDMR reusea sa puna mana pe sefia Loteriei Nationale si pe cea a Agentiei pentru IMM-uri, pe functia de vicepresedinte al Agentiei Nationale de Turism si sa-si recupereze si doua posturi de secretar de stat, la ministerul Economiei si la cel de Finante, pierdute la restructurarea din toamna aceasta.

In plus, UDMR pusese ochii si pe postul se secretar de stat la Minsterul Administratiei si Internelor pe care l-ar fi parasit Mircea Toader pentru a deveni ministru al Economiei.

Motreanu are decret si e inlocuit de Remes

Indiferent de cum vor evolua discutiile intre liberali si democrati, Dan Motreanu mai are de trecut un singur pas pana sa devina ministru.

Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Adriana Saftoiu, a anuntat ca Traian Basescu a semnat decretul de numire a acestuia la sefia Ministerului Agriculturii, astfel ca singura procedura ce mai trebuie indeplinita priveste depunerea juramantului.

Inainte de anuntul venit de la Palatul Cotroceni, Motreanu a incercat sa impulsioneze negocierile pe care colegii sai le aveau cu democreatii, anuntand ca este dispus sa renunte la functia de ministru, daca reprezentantii PD nu respecta intelegerea facuta de fata cu Traian Basescu.

La cateva ore dupa ce decretul de numire al lui Motreanu se facuse public, Comitetul Executiv al PNL a decis ca functia de secretar general va fi preluata de Decebal Traian Remes, actualmente secretar executiv.