Delegatia Comisiei Europene in Romania a anuntat, marti, intr-o conferinta de presa, lansarea unui proiect Phare in valoare totala de 1,4 milioane de euro, ce are ca scop dezvoltarea si consolidarea sectorului audiovizual si care se va desfasura pe parcursul a 15 luni.

Proiectul se adreseaza atat productiilor de cinema, cat si celor de televiziune, scopul sau fiind implementarea unor programe tv din spatiul romanesc in tarile Uniunii Europene, si invers, ca si promovarea productiilor cinematografice romanesti in spatiul european.

Proiectul va fi derulat de catre Centrul National al Cinematografiei, asistat de o echipa de experti internationali, condusa de Renate Roginas Coordonatorul echipei de Asistenta Tehnica a Programului Phare Pre-Media.

Proiectul „Dezvoltarea si consolidarea expertizei profesionale in sectorul audiovizual romanesc” are doua componente distincte.

Prima care doreste sa intareasca capacitatea CNA-ului de a implementa acquis-ul comunitar si anume acela de a fi difuzate programe tv europene, „normativa ce va trebuie respectata odata cu integrarea Romaniei In Uniunea Europeana”, declara Giorrgio Ficcarelli, seful departamentului de coordonare a asistentei de pre-aderare.

Cea de-a doua componenta a programului are ca scop promovarea diversitatii culturale europene si al dezvoltarii unei industrii nationale viabile.

In cadrul celei de-a doua subcomponente sunt prevazute a se derula trei categorii de granturi(fonduri nerambursabile), cu un buget de 900.000 de euro, care trebuie cheltuiti in decursul unui an si jumatate.

Subcomponenta destinata invatarii va beneficia de 350.000 de euro, in cadrul careia cei interesati de dezvoltarea unor productii cinematografice vor beneficia de perioada de pregatire in statele Uniunii europene precum si participarea lor, la cele sapte sesiuni specializate pe diferite teme(organizarea si administrarea proiectelor, administrarea resurselor, marketingului, promovarii si vanzarii).

Alti 250.000 de euro sunt destinati furnizorilor si distribuitorilor de programe europene non-nationale, directiva care, din 2007 va crea un spatiu mult mai mare destinat transmisiilor europene. Vor fi finantate aproximativ 30 de produse din punctul de vedere al distributiei in cinematografe sau pe TV, suma acordata pentru fiecare produs fiind de 5.000 de euro.

Producatorii independenti, care vor sa dezvolte productii cinematografice vor beneficia de 300.000 de euro, suma care va acoperi 20 de proiecte.

Proiectele care vor fi finantate prin intermediul acestui program Phare vor fi selectate prin concurs, inscrierile urmand sa inceapa in luna ianuarie a anului viitor.

“Proiectul isi doreste aducerea publicului in salile de cinema, prin crearea unor distributii mai puternice, mai stabile, mai vizibile, cu o structura narativa si mult mai clasice”, a completat Eugen Serbanescu, presedintele Centrului National al Cinematografiei