ANRC-ul se desfiinteaza. Fostul presedinte al institutiei, Ion Smeeianu, isi poate lua adio de la victoria obtinuta in fata lui Calin Popescu Tariceanu. O decizie adoptata de Guvern, in prag de sarbatori, desfiinteaza ANRC-ul si stabileste infiintarea unei alte autoritati, cu activitate similara, sub denumirea ANRCTI.

Surse apropiate procesului au precizat inca de la inceputul saptamanii pentru HotNews.ro ca se pregateste o lovitura legislativa prin care lui Ion Smeeianu sa ii fie imposibila reintoarcerea in fruntea ANRC. Si s-a intamplat. Nu inainte ca lui Smeeianu sa-i fie aratata pisica, in presa de vineri aparand un dosar despre o presupusa ilegalitate a acestuia savarsita in urma cu doi ani.

Care este efectul deciziei Guvernului? Viitoarea Agentie va fi condusa tot de un om al lui Tariceanu (care, conform HG, va numi presedintele), decizia de amanare a tarifelor de interconectare va ramane in picioare, spre bucuria Orange si Vodafone.

Decizie pregatita pe indelete la Guvern

Conform surselor HotNews, posibila reinstalare a lui Smeeianu in functia de presedinte al ANRC ar fi putut duce la anularea deciziei prin care tarifele de interconectare ale Orange si Vodafone a fost amanata cu un an.

Pentru a preveni acest lucru, la Guvern s-ar fi pregatit doua cai de atac: fie desfiintarea ANRC-ului si punerea lui Smeeianu in fata faptului implinit (lucru care de altfel s-a petrecut), fie prin numirea si demiterea imediata a fostului presedinte, ca urmare a unor fapte de coruptie.

Inca de joi, in mass-media au inceput sa circule stiri despre o achizitie de terenuri facuta de ANRC, sub conducerea lui Smeeianu, terenuri pentru care s-a platit suma de 450 de mii de euro, pretul initial de achizitie pe care fostul proprietar il platise fiind de doar 60 de mii de dolari

Reintoarcerea lui Smeeianu in fruntea ANRC-ului a devenit imposibila

Decizia a fost oficializata in cursul zilei de joi, cand Guvernul, la initiativa Ministerului Comunicatiilor, al ANRC-ului si al Cancelariei Primului Ministru, au decis sa desfiinteze autoritatea, argumentul invocat fiind “asigurarea armonizarii legislatiei nationale cu cea comunitara”. Ca si cum pana in acest moment institutia ar fi functionat autonom de reglementarile europene.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta, Guvernul va aproba regulamentul de organizare si functionare al Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei.

La inceputul lunii decembrie, Inalta Curte de Casatie si Justitie stabilea ca demiterea lui Ion Smeeianu din fruntea institutieia fost facut abuziv, primul-ministru fiind astfel obligat sa-l repuna in functie, in maximum 30 de zile de la pronuntarea sentintei.

ANRC- o institutie extrem de controversata

In ultima perioada, Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii a fost in centrul mai multor scandaluri, fiind acuzata ca face jocurile operatorilor Orange si Vodafone.

Razboiul s-a dus intre ANRC, Orange si Vodafone pe de-o parte si Cosmote, Zappp si Romtelecom pe de alta parte.

Flacara a fost aprinsa de o decizie a institutiei de reglamentare care stabilea ca una dintre etapele de reducere a tarifelor de interconectare, aferenta perioadei 2007-2008, ar urma sa fie amanata, urmand a intra in vigoare la inceputul lui 2008.

Principalii beneficiari ai acestei decizii sunt Orange si Vodafone, in timp ce de partea invinsilor se situeaza ceilalti operatori din piata: Cosmote, Romtelecom si Zapp. La acea data, cei trei operatori anuntau ca vor face plangere la Uniunea Europeana, Romtelecom avand chiar intentia de a solicita daune de 12 milioane de euro de la ANRC.

Prima declaratie de razboi a lui Smeeianu

„Tare mi-e teama ca voi reveni asupra deciziei daca aceasta nu este bine fundamentata. Oricum, deciziile sint nule, eu i-am transmis lui Dan Georgescu acest lucru, dar nu m-a ascultat. Eu voi reevalua deciziile din aceasta perioada”, a declarat Smeeianu pentru HotNews.ro dupa victoria in fata lui Tariceanu.

Fostul si viitorul presedinte la acea data preciza ca are in plan reevaluarea sistemului pe baza caruia s-a amanat etapa de reducerea a tarifelor de interconectare neexcluzand varianta de a anula aceasta decizie.

Bucuria lui Smeeianu a fost de scurta durata

Inca de la inceputul acestei saptamani, mai multe surse apropiate procesului intentat de Smeeianu Guvernului au precizat pentru HotNews.ro ca acestuia ii va fi imposibil sa se intoarca in fruntea autoritatii.

Din informatiile obtinute de HotNews.ro, doua erau modalitatile de eliminare completa a lui Smeeianu: fie desfiintarea ANRC-ului, lucru care de altfel s-a si petrecut, fie ca Tariceanu sa se conformeze sentintei Inaletei Curti de Casatie si Justitie, urmand sa-l destituie de indata ce acesta ar fi fost numit in functie.

Singura modalitate de destituire ar fi fost dovedirea unor acte de coruptie.

Nu intamplator, in ultimile zile au aparut informatii potrivit carora Smeeianu ar fi fost semnatarul unui contract, datand din 2004, prin care ANRC-ul achizitiona mai multe terenuri in valoarea de peste 450 de mii de euro, pentru care fostul proprietar platise cu putin timp in urm adoar 60 de mii de dolari.

Contactat de HotNews in cursul zilei de vineri, acesta a declarat ca „spera ca decizia sa fi fost adoptata din ratiuni de integrare in Uniunea Europeana".

Smeeianu a mai precizat ca urmeaza sa se consulte cu avocatii sai pentru a putea identifica implicatiile juridice ale acestei decizii.

Coincidenta de proportii

Actul normativ adoptat de Guvern, a fost initiat de Ministerul Comunicatiilor si tehnologiei informatiilor, de Cancelaria Primului Ministru si de ANRC, care astfel s-a auto-decapitat.

Interesant este ca semnatarul din partea ANRC-ului a actului normativ este chiar Dan Georgescu, actualul sef al ANRC, numit in functie de Tariceanu.

Motivele desfiintarii ANRC-ului nu sunt foarte clare pentru nici una dintre parti. Reprezentantii MCTI nu au putut argumenta foarte clar necesitatea adoptarii deciziei de desfiintare a ANRC-ului, si nici reprezentantii Biroului de Presa al Guvernului.

Numai ANRC-ul a avut o explicatie, nu foarte elocventa nici ea.

Potrivit reprezentantilor biroului de presa din cadrul ANRC, a fost nevoie de desfiintarea institutiei pentru ca nou infiintatul organism sa sa aiba si competente in domeniul reglementarii pietei „transmisiilor de date”.

Romtelecom solicita despagubiri de la un organism mort

In cursul zilei de vineri, reprezentantii Romtelecom au declarat pentru HotNews.ro ca nu vor renunta la decizia de a actiona in instanta ANRC-ul.

„Confirmam ca am chemat in judecata ANRC pentru anularea deciziilor din 12 decembrie 2006 referitoare la amanarea scaderii tarifelor de interconectare cu Vodafone si Orange. Procedurile judiciare se vor derula din ianuarie 2007”, se arata in anuntul Romtelecom.