Evenimentul de la Sibiu a dat nastere unor situatii cel putin ciudate din prisma rigorilor legislative. Daca nu romanesti, cel putin europene: dubla sau chiar tripla calitate in cadrul aceluiasi proiect, fapt ce conduce la incompatibilitatea administrativa si conflict de legalitate.

In fruntea celor care se afla in aceasta pozitie este chiar ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, cel care este presedinte de onoare al Asociatiei Sibiu 2007, asociatie partener al Ministerului Culturii si Cultelor. Principalul rol al asociatiei este acela de a negocia cu Ministerul programul, asociatia fiind beneficiarul banilor alocati de la bugetul de stat. Adica ministrul este si ordonator de credite si beneficiar.

“Functia mea este una mostenita de la fostul ministru, Mona Musca si daca vreti eu nici nu m-am implicat in aceasta functie”, se scuza ministrul Iorgulescu in timpul unei vizite facute in septembrie 2006 la Sibiu.

Acesta este urmat de alt beneficiar de fonduri: primarul Sibiului - Klaus Iohannis, care este si presedintele asociatiei, de directorul Teatrului National “Radu Stanca” - Constantin Chiriac, cu calitate de vicepresedinte al asociatiei, si de comisarul de proiect “Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007” - Sergiu Nistor, secretar de stat in Ministerul Culturii si Cultelor.

Cel mai mare beneficiar de fonduri alocate evenimentelor culturale dintre ultimi trei este Constantin Chiriac, in calitatea s-a de director al Teatrului National “Radu Stanca” din Sibiu.

Dar nici comisarul de proiect, Sergiu Nistor nu este fara pata cata vreme, este binecunoscuta relatia apropiata cu SC Corint SRL, societate care este implicata masiv in restaurarea caselor din centrul Sibiului. Societate care apare mereu in zonele in care Nistor deruleaza proiecte pe bani publici.

Din suma totala a locata de Ministerul Culturii pentru evenimentele din 2007, jumatate merg la proiectele coordonate de Constantin Chiriac, spre nemultumirea celorlalti aplicanti, dar spre intelegerea ministrului Culturii si a comisarului Sergiu Nistor: “Bine, dar Constantin Chiriac a primit la randul sau mult mai putin din cat a solicitat si, prin urmare si el a fost vitregit de fonduri”.

Numai pentru proiectele culturale, Ministerul Culturii si Cultelor aloca 21 milioane RON la care se adauga 15,4 milioane RON din partea administratiei locale si judetene Sibiu.