Guvernul bulgar planuieste sa demareze constructia unei noi centrale nucleara langa Marea Neagra, pentru a inlocui cele patru unitati dezafectate de la Kozlodui. Astfel, Bulgaria urmareste recastigarea pozitiei cheie de exportator de energie in zona balcanica, situandu-se in tendinta enuntata de Comisia Europeana de a creste ponderea energiei atomice.

Noua centrala va fi construita, cel mai probabil, aproape de frontiera turco-bulgara, informeaza agentia Novinite. Aceasta se adauga centralei de la Belene care ar putea functiona incepand din 2010-2011.

La scurt timp de la prezentarea noii politici energetice a Uniunii Europene, care propune masuri pentru reducerea dependentei fata de furnizorii externi, Bulgaria incearca astfel sa infiinteze cea de-a treia sa centrala nucleara.

Mai multe locatii au fost propuse pentru constructia celei de-a treia centrale, Arapia si Nestinarka, langa Tarevo si Silistar.

Schema propusa si acceptata deja de catre expertii bulgari pe problema energiei si de Agentia bulgara de reglementare in domeniul energiei a fost inaintata catre aprobare catre ministerele implicate, au declarat pentru Novinite surse oficiale.

Daca sefii coalitiei de guvernamant vor da unda verde proiectului, acesta va trebui sa fie aprobat si de Agentia Internationala pentru Energie Atomica.

Alegerea de a pozitiona centrala pe Marea Neagra si nu pe Dunare (unde sunt Kozlodui, recent dezafectata, si Belene) a fost luata din motive ce tin de protectia mediului, transport si din ratiuni sociale.

Din punct de vedere al transportului, centrala va beneficia de alimentare directa cu combustibil pe Marea Neagra, economisind milioane de euro pentru transportul terestru.

De asemnea, centrala va revitaliza economia locala, care intampina probleme din punctul de vedere al locurilor de munca. Asezamantul va crea locuri de munca permanente si va atrage multi specialisti din domeniu, care probabil se vor stabili in respectiva regiune.

A treia centrala nucleara a Bulgariei va rezolva si cererile tot mai mari de energie de-a lungul coastei Marii negre, nevoi care vin din dinamica dezvoltarii infrastructurii turismului.