Ministrii de comert care se vor intruni saptamana aceasta in statiunea elvetiana Davos ar putea da semne ca sunt gata pentru relansarea negocierilor privind liberalizarea comertului mondial, a declarat, marti, Pascal Lamy, seful Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), preluat de Reuters.

Desi sesiunea de discutii de sambata de la Davos nu va reprezenta o demarare a negocierilor, ar putea fi un impuls pentru relansarea procesului de negociere, care a fost suspendat in cursul lunii iulie.

"Cred ca aceasta sesiune de discutii ar putea fi un semnal pentru relansarea negocierilor, in cazul in care se va dori acest lucru ", a continuat Pascal Lamy.

Runda de negocieri de la Doha, lansata in 2001 la putin timp dupa evenimentele de la 11 septembrie, a fost sistata din cauza neintelegerilor dintre principalele puteri comerciale ale lumii, in special datorita reformelor din sectorul agricol pe plan mondial.

Intalnirile bilaterale de pana acum dintre ministrii de comert si reluarea discutiilor la nivel tehnic au dat sperante celor care doresc reinceperea negocierilor.

"Am inceput acest an mai bine, datorita faptului ca persoanele implicate in acest proces au avut destul timp sa analizeze lucrurile in perspectiva", a mai spus Lamy.

Fostul comisar european pentru comert a declarat ca ultimii ani au adus mai multe rezultate decat ultima runda de negocieri din Uruguay, care a fost finalizata in 1994.

"Ce am reusit acum este de trei ori mai important decat cele realizate cu ocazia rundei de negocieri din Uruguay", a declarat el.

Chiar si in ceea ce priveste reducerea subventiilor si a tarifelor din agricultura, sector de litigiu intre Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana, propunerile la care s-a ajuns acum sunt de doua sau chiar trei ori mai bune decat cele stabilite in cadrul discutiilor din Uruguay.

Peter Mandelson, comisarul european pentru comert, si omologul sau american, Susan Schwab, care vor fi printre cei 25 de ministrii ai comertului prezenti la Davos, au declarat ca in perioada ce a trecut s-au inregistrat progrese majore. Susan Schwab a avertizat insa intr-un interviu ca o eventuala reluare a negocierilor ar mai putea intarzia "cateva saptamani".