Programul de convergenta al Romaniei a fost aprobat, miercuri, in sedinta de Guvern. Documentul reprezinta principalele directii pe care se va indrepta Romnia din punct de vedere al reformelor si masurile care vor fi luate, astfel incat sa se realizeze convergenta reala intre dezvoltarea Romaniei si cea a Uniunii Europene. Acesta trebuie depus la Bruxelles pana la sfarsitul lunii ianuarie.

Potrivit reglementarilor europene fiecare stat membru eleboreaza si trimite un astfel de program de convergenta. Pe baza acestui document Romnia va fi inclusa in viziunea financiara a Uniunii Europene.

Principalele elemente al programului de convergenta sunt:

mentinerea stabilitatii macroeconomice,

continuarea procesului de dezinflatie

imbunatatirea performantelor politicii fiscale pe termene mediu,

utilizarea eficienta a fondurilor de la UE,

aprofundarea reformelor,

imbunatatirea mediului de afaceri

reforma administratiei publice.

De asemenea, documentul trebuie trimis pana la safrasitul lunii ianuarie pentru a fi analizat concomitent cu cele ale statelor membre. Programul a fost elborat cu consultarea organizatiilor nonguvernamentael a sindicatelor si patronatelor.

Potrivit acestuia, Romnia va adera la Mecanismul European al Ratelor de Schimb ERM-2 in 2012 iar termenul de realizare a angamajemtului pentru adoptarea monedei euro este anul 2014.

Pentru 2007, tinta de inflatie este stabilita la 4% iar pentru 2008 tinta este stbilita la 3,8%. In ceea ce priveste obiectivul pe termen mediu, Guvernul spera ca deficitul guvernmental structural va fi de 0,9%din PIB in2011.