„Luna de miere” a fostilor aliati politici Calin Popescu Tariceanu, prim-ministru si lider al Partidului Liberal, si Traian Basescu, presedinte al Romaniei si lider al Partidului Democrat, a fost umbrita rapid.

Relatiile dintre cei doi s-au deteriorat suplimentar recent, amenintand sa destrame guvernul de coalitie liberal-democrat, care a aplicat reforme substantiale si a condus Romania in UE la 1 ianuarie, noteaza Fiancial Times in editia de vineri, care analizeaza situatia politica din Romania.

”Judecand dupa ciorovaielile lor publice violente, este greu de crezut ca, in urma cu doi ani, cei mai proeminenti doi politicieni ai Romaniei erau aliati apropiati', afirma ziarul, intr-un dosar special despre Romania.

Ultima si cea mai daunatoare manifestare a diferendelor tot mai serioase dintre cei doi a avut loc cu mai putin de doua saptamani in urma, cand Basescu a intervenit intr-o emisiune televizata in care era invitat Tariceanu si l-a acuzat ca ignora coruptia din domeniul energetic. Premierul i-a replicat acuzandu-l ca „este un mincinos”, adauga FT.

„Pentru romani, care sunt obisnuiti si uneori chiar se mandresc cu natura galagioasa a discursului politic al tarii, schimbul de replici a fost jenant si socant. Diplomatii straini, care considera deseori izbucnirile drept episoade teatrale regizate, au ramas clatinand din cap si temandu-se de o ruptura reala la guvernare”, comenteaza ziarul britanic.

Acesta adauga ca, pentru criticii sai, Basescu este un politician de stil vechi, care se concentreaza prea mult asupra consolidarii puterii in jurul Presedintiei, mai degraba decat sa sustina obiectivele de politica ale Guvernului, care au devenit mai importante dupa ce Romania a intrat in UE.

"Este ca si cum el ar fi dependent de tango, dar acum este vorba despre un alt dans", afirma Dorel Sandor, consultant politic care a lucrat si pentru Basescu, si pentru Tariceanu, dar acum s-a aliniat taberei premierului.

Potrivit Financial Times, liberalii si opozitia oficiala a acestora din Parlament l-au acuzat pe Basescu ca abuzeaza de serviciile de informatii si ii indruma pe procurori sa-i urmareasca pe rivalii sai politici. Basescu si sustinatorii sai afirma ca liberalii si opozitia parlamentara au stat in calea continuarii reformei si a masurilor anticoruptie.

Aceasta situatie a dus la blocarea unor legi considerate esentiale de oficialii UE, Parlamentul refuzand sa adopte legea privind crearea Agentiei Nationale de Integritate, un organism gandit pentru a actiona ca mecanism solid de aplicare a legislatiei anticoruptie deja adoptate, cum este cea privind obligatia oficialitatilor publice de a-si publica declaratiile de avere.