Salariile mari castigate in strainatate determina tot mai multi lucratori din sectorul HoReCa sa renunte la joburile din tara.

Mii de locuri de munca sunt oferite de hotelurile si restaurantele din tara. In domeniul HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele) se cauta bucatari, receptioneri, cameriste, ospatari, sefi de sala, patiseri, cofetari, dar sunt si posturi precum hotel manager, bistro manager, functionar economic.

"Cele mai multe joburi sunt pentru Bucuresti si strainatate, dar si pentru orase precum Brasov, Iasi, Timisoara, Constanta", spune Maria Suciu, PR al Neogen, care administreaza www.bestjobs.ro.

Cu toate acestea, foarte multi angajati din domeniu prefera sa plece la munca peste hotare, pentru lefuri tentante. Daca in tara un ospatar castiga 800 de lei, in strainatate poate avea si 1.000 de euro. "Asteptarile salariale sunt cel putin duble sau triple, la care se adauga cazarea si masa. Trebuie avuta in vedere si posibilitatea reala de a lucra ore suplimentare.

In comparatie cu angajatorii locali, cei din strainatate le platesc", explica Marian Zamfir, recruitment manager al companiei Knightsbridge International Recruitment Ro.

Calificare la locul de munca

In aceste conditii, subliniaza Patrick Pettenuzzo, directorul www.jobresthotel.com, marea problema cu care se confrunta angajatorii din domeniu o reprezinta "lipsa de personal calificat, motivat, respectuos si onest".

Integral in Evenimentul Zilei