Studiile arata ca Bucurestiul este unul dintre cele mai ieftine orase din Europa si chiar din lume. Contactati de „Cotidianul”, strainii care lucreaza in companiile autohtone si romanii care au lucrat citiva ani in alte tari sustin insa contrariul.

Bucurestiul ocupa anul acesta pozitia 96 in topul celor mai scumpe orase din lume, fiind astfel cea mai ieftina a doua capitala din Europa dupa Sofia, care s-a clasat pe locul 111, potrivit unui studiu realizat de Economist Intelligence Unit (EIU). De asemenea, fata de anul trecut, principalul oras al tarii a mai scazut o pozitie.

Aceasta in conditiile in care majoritatea capitalelor europene au urcat in clasament. De altfel, Europa este cel mai scump continent, urmat de America de Nord, Asia si Orientul Mijlociu sau Africa.

Romanii se tund foarte ieftin

Matt Hingley, Senior Art Director in cadrul GMP, este britanic la origini, dar a umblat prin toata lumea. Cum vede el costul vietii in tara noastra, dupa doi ani de stat aici? „Taxiurile din Romania sint mult mai ieftine in comparatie cu Londra sau New York spre exemplu. De asemenea, berea este mai ieftina decit in Londra.

In schimb, sa maninci in oras sau sa comanzi un cocktail poate fi la fel de scump. Similare sint si costurile de pe piata imobiliara“, ne povesteste acesta. Cea mai mare diferenta dintre preturile din Romania si cele de peste granita observate de creativul de la GMP se simte la frizerie.

„Pretul unei tunsori in Bucuresti este cu o treime mai mic decit in Londra“, mai spune acesta.

Masinile, mai ieftine in Romania

In timp ce fata de Olanda avem chirii prea mari, prin ochii unui grec se observa foarte bine costul ridicat al aparatelor electrice si electrocasnice. Potrivit lui Panos Manolopoulos, Managing Partner in cadrul Stanton Chase, comparativ cu tarile din vestul Europei, Bucurestiul nu este scump, chiar dimpotriva.

„Grecia este mult mai scumpa decit Romania“, apreciaza acesta subliniind si faptul ca, din cauza taxelor, Romania este un mic rai al masinilor ieftine. Avem insa si lucruri care depasesc costurile din alte tari. Este cazul restaurantelor sau al hotelurilor. „Viata este foarte buna in Romania, pentru ca poti face multe cu putini bani.

De asemenea, oamenii sint foarte prietenosi si receptivi la straini“, ne-a declarat acesta.

„Cheltuiesc la fel ca in SUA”

Mike Costache, plecat de la 11 ani din Romania, e de parere ca Bucurestiul e foarte scump si cheltuieste la fel ca in SUA. „In Los Angeles chiria poate fi intre 2.000 si 3.000 de dolari. Aici, cind mi-am cautat un apartament central sa inchiriez, sub 1.500 de dolari nu gasesti“, explica tinarul de 29 de ani.

Dintr-o lista a lucrurilor care aici sint mai scumpe, Costache nominalizeaza benzina, „de doua ori mai scumpa decit in SUA“, TVA de 19% fata de 8,25%, in Los Angeles, dar si rata la o masina care este cumparata in leasing. Consultantul apreciaza ca in Romania se maninca la fel de scump ca in SUA, iar hainele si bautura din cluburi costa la fel de mult.

Taxiurile romanesti sint de opt ori mai ieftine decit in America, iar costul abonamentelor de sport difera la noi in tara. „In SUA sint sali de fitness foarte bine dotate ca aparatura care costa intre 150 si 200 de dolari pe luna, dar gasesti si dintre cele cu 30 si 40 de dolari pe luna.

In Romania sint cele de top, la 1.000 de euro abonamentul pe an, iar restul sint foarte ieftine, la 20 de dolari pe luna“, povesteste Mike Costache. Bucurestiul este relativ scump pentru cei care au salarii, dar „daca nu as fi putut sa fac ceva ce faceam in SUA, as fi plecat de aici“, incheie Costache.

Calitate buna, insa foarte scumpa

Cristian Preotu, managerul unui magazin de produse importate din Franta, spune ca in zonele premium din Bucuresti chiria este mai mica decit la Londra sau la Paris pentru aproximativ acelasi tip de imobil, pentru ca se ofera calitate.

Romanul care a trait la Paris adauga ca in restaurantele medii spre jos din Romania preturile sint cam cu 20-30% mai mici decit cele din Anglia sau Franta, iar raportul calitate/cantitate/pret este cu siguranta mai avantajos la Bucuresti.

„Pentru restaurantele Premium, diferenta de raport calitate/pret este enorma, la Bucuresti doar denumirile si preturile diferitelor feluri de mincare putind fi comparabile. Nu exista suficienta concurenta care sa cearna sita calitatii“, comenteaza gastronomul.

Benzina romaneasca este cu 10% mai ieftina decit in UE, iar taxiurile din Franta sint aproximativ la preturile celor scumpe din Bucuresti pentru o calitate a masinilor mai joasa.

„Preturile la excursii in week-end sint mai interesante datorita ofertei generoase si a mediului concurential sanatos“, completeaza Cristian Preotu lista punctelor slabe si a celor tari privind calitatea vietii din Romania.

Preotu este de parere ca Bucurestiul este cel mai scump oras, pentru o calitate buna spre foarte buna de viata, dar poate sa fie si cel mai ieftin, pentru o calitate slaba de viata.

Bere din Romania la pret de Olanda

Olandezul Dennis van Peppen, actualmente Client Service Director in cadrul agentiei de consultanta in relatii publice Mmd, este in Romania din 1999. Este insa la curent cu preturile de acasa, asa ca stie ca in restaurantele bune din Bucuresti o bere costa aproximativ la fel ca una in Olanda.

„In restaurante este insa putin mai ieftin in Romania“, sustine acesta, apreciind ca in hipermarketurile bucurestene unele produse sint mai scumpe decit in cele din Olanda. Ce il deranjeaza cel mai mult pe olandezul de la Mmd sint insa apartamentele din Romania, prea putin spatioase pentru gusturile sale. Dar mai ales scumpe, daca facem raportul calitate-pret.

„Cu 700 de euro pe luna, in Olanda inchiriez un apartament foarte frumos. Aici nu este chiar asa pentru ca oferta este limitata. Preturile la utilitati sint insa ceva mai mici“, ne-a mai povestit Peppen. Chiar daca nu tine de nivelul costului vietii, in opinia olandezului Bucurestiul nu sta bine nici la capitolul spatii verzi.

Preturile au crescut exploziv

Liviu David, director de creatie la Next Advertising, s-a intors de curind in Romania dupa trei ani de „pribegie“ in Australia. Impresia? „Este scump. Fata de preturile care erau acum trei ani, cind am plecat din tara, acum totul s-a scumpit enorm“, ne-a marturisit acesta.

„La mincare puteam cumpara lucruri mai ieftine decit aici“, mai spune David, potrivit caruia „restul preturilor sint comparabile“. Nu insa si in ceea ce priveste hainele. „In Romania nu exista conceptul de reduceri in adevaratul sens al cuvintului. In Australia sint reduceri importante tot timpul anului. Poti sa iti cumperi blugi de firma cu 10 dolari.

In schimb, la noi ai o mai larga varietate de produse. Nu gasesti numai marfa din China“, apreciaza el. In afara de preturi, pe David l-a socat destul de mult si mentalitatea romanilor, care, in comparatie cu australienii, ii pare deranjanta. „Ma deranjeaza soferii romani care sint mitocani pentru ca stiu ca poate fi si altfel, ca oamenii zimbesc pe strada“, explica romanul.

Integral in Cotidianul