Procedura de demitere a presedintelui prin referendum, simplificata de senatori, la sugestia Curtii Constitutionale

de L.Pirvu, B. Blagu     HotNews.ro
Marţi, 13 martie 2007, 0:00


Documente:
Motivatia Curtii Constitutionale
(13.03.2007) PDF

Senatorii juristi au aprobat marti o noua varianta de modificare a legii referendumului, in urma avizului negativ dat de Curtea Constitutionala.

Aceasta nu mai face referire in nici un fel la numarul de tururi de scrutin necesare pentru alegerea presedintelui, acesta din urma putand fi demis cu majoritatea simpla a cetatenilor care se prezinta la plebiscit, cu conditia ca voturile exprimate sa fie cel putin jumatate plus unu din numarul cetatenilor cu drept de vot.

Cu alte cuvinte, orice presedinte, indiferent de scrutinul dupa care a fost ales, poate fi demis cu votul a putin peste patru milioane de romani, cu conditia ca la referendum sa participe aproape noua milioane de persoane.

In elaborarea noii modificari, senatorii juristi s-au folosit de motivatia Curtii Constitutionale (CC). Aceasta a declarat drept neconstitutionala doar diferenta facuta intre presedintele ales in urma unui singur tur de scrutin si cel ales dupa doua tururi.

“Cu toate acestea, Curtea nu exclude posibilitatea ca legiuitorul sa opteze pentru o majoritate de voturi relativa pentru demiterea Presedintelui Romaniei”, se mai precizeaza in documentul facut public de Curtea Constitutionala.

Astfel ca senatorii au renuntat doar la prevederile care faceau diferenta intre numarul de tururi de scrutin, dar au aprobat din nou articolul care spune ca presedintele poate fi demis daca jumatate plus unu din numarul de cetateni prezenti la vot se exprima in acest sens.

Senatorul PSD Serban Nicolae a precizat ca o astfel de prevedere se incadreaza in litera legii, doarece dispozitiile generale prevazute in legea referendumului cer, pentru validarea acestuia, sa se prezinte la urne cel putin jumatate plus unu din numarul celor cu drept de vot.

”Am doua conditii, validarea referendumului si validarea rezultatului referendumului. In prima etapa se valideaza referendumul. Prin prezenta la vot, si apoi se valideaza rezultatul, doar daca s-a indeplinit prima conditie”, a explicat Serban Nicolae.

Potrivit motivatiei CC, principiul simetriei, care a dus la diferentierea presedintilor in functie de numarul de scrutine care a dus la alegerea lor, nu se aplica in dreptul public, motiv pentru care nu isi are locul nici intr-o asemenea situatie.

“Bazandu-si solutiile pe principiul simetriei, legiuitorul nu a tinut seama de faptul ca aplicarea acestui principiu in dreptul public, cu atat mai mult in dreptul constitutional, cu deosebire la organizarea si functionarea autoritatilor publice, nu este posibila. Principiul simetriei este un principiu al dreptului privat, fiind exclusa posibilitatea aplicarii acestuia in dreptul public.

De aceea, normele constitutionale sunt asimetrice prin excelenta”, se precizeaza in document.

Noua forma a modificarii a fost votata in Comisia juridica a Senatului cu opt voturi “pentru” si doua “impotriva”. Singurii opozanti au fost senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs si cel PD, Dorel Jurcan, in timp ce liberalii Norica Nicolai, Teodor Melescanu si Mario Ovidiu Oprea au votat alaturi de reprezentantii PSD, PRM si PC.

“Noul amendament adoptat astazi, propus de colegii din opozitie, este la fel de neconstitutional ca si cel precedent. A fost doar o schimbare de forma, de aceea am votat impotriva”, a declarat pentru HotNews.ro Peter Ekstein Kovacs, presedintele Comisiei juridice din Senat.

Senatorii juristi s-au conformat dispozitiei ce rezulta din avizul Curtii Constitutionale si au eliminat prevederea potrivit careia referendumul nu poate fi organizat sase luni inainte sau dupa scrutinele electorale.

Ei au introdus insa o noua modificare, la propunerea lui Nicolae Serban, aproband in unanimitate ca plebiscitul nu poate fi organizat in acelasi timp cu alegerile generale, locale sau europarlamentare.

Legea referendumului a intrat din nou in discutia Comisiei juridice dupa ca Curtea Constitutionala a declarat modificarile facute drept neconstitutionale, la sesizarea parlamentarilor PD.

Noile modificari, adoptate marti de senatorii juristi, vor ajunge in plenul Senatului, dupa care vor fi trimise la Camera Deputatilor, forul decizional in acest caz.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


191 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  extraordinar! (Marţi, 13 martie 2007, 22:16)

  sorin [anonim]

  Astia alta treaba vad ca nu au.
  Simplificari pentru demiterea primului ministru n-ar trebui introduse?
 • 0 (0 voturi)    
  Daca (Marţi, 13 martie 2007, 23:01)

  ionion [anonim]

  Stimabilii parlamentari nu par interesati de cea ce se intampla daca suspendatul(PRESUPUNIND CA-I SUSPENDAT) nu-i demis SI ESTE EVIDENT CA NU VA FI DEMIS.
  Mai parlamentari nebunatici este ca voi stiti ca urmeaza anticipate la lungiti peleteaua poate poate...
 • 0 (0 voturi)    
  Curtea noastra cea de toate zilele se implica inadmisibil. (Marţi, 13 martie 2007, 23:23)

  OARE CINE [anonim]

  Curtea Constitutionala s-a substituit puterii legislative cand a prezentat EXPRES solutia de modificare a legii 3/2000 urmare adaptarii la decizia 147/2007.

  Nu are acest drept si pozitia CC este cu atat mai grava cu cat contribuie vartos la mentinerea starii de tensiune la nivelul cel mai inalt. Asta s-a intamplat cand a motivat :

  "Cu toate acestea, Curtea nu exclude posibilitatea ca legiuitorul sa opteze pentru o majoritate de voturi relativa pentru demiterea Presedintelui Romaniei"

  Le-a dictat pur si simplu parlamentarilor solutia de uniformizare in privinta demiterii cu majoritate relativa in toate cazurile. Fara aceatsa eroare se putea ca parlamentul sa lase majoritatea absoluta pt demiterea oricarui presedinte (un tur, doua) sau pt interimar.

  Sunt FOARTE MULTE decizii in care CC motiveaza expres ca nu poate da nicio indicatie privind modalitatea de modificare a unor texte neconstitutionale, ce urmau a fi adaptate deciziilor de admitere a exceptiei de neconstiutionalitate. CC a evitat sa faca precizari ce tin pur si simplu de tehnica legislativa, adica a refuzat in mod corect sa faca referiri chiar si numai la ordinea (de scriere)a articolelor de lege.
  CC a comis o greseala grava.

  In aceeasi decizie 147/2007 s-a sustras de la obligatia de a se pronunta privind aplicarea textului nou de lege asupra mandatului actual al presedintelui ales in 2004. Odata ce apare in cerere acest motiv trebuia sa se pronunte potrivit intregului obiect al cererii si nu sa invoce pueril faptul ca neconstitutionalitatea a fost constatata in raport de alt art.

  E foarte posibil ca un text de lege sa contrazica mai multe articole ale Constitutiei si acest aspect trebuie cunoscut tocmai pentru a se avea in vedere, la modificarea lui, toate aspectele, pt a nu se recurge inutil la o noua sesizare (exista tot FOARTE MULTE decizii ale CC ce arata ca textul criticat incalca mai multe art)

  Ce sa credem in cazuri mai complexe si de ajutorul dat opozitiei ?
 • 0 (0 voturi)    
  un sincer HUO (Miercuri, 14 martie 2007, 0:48)

  mirette [anonim]

  si, dupa suspendarea lui base - o propun pe nepoata noricai nicolai - si sa se voteze si cu picioarele!
  din pacate, noi vorbim si haimanalele astea "isi vad de treaba" - dar nu de cea pentru care i-am ales!
  nu stiu daca (mai) e o consolare, dar in Piata Universitatii strigam: "vine ziua, vine ora, vine ceasul tuturora"...
 • 0 (0 voturi)    
  modificare inutila (Miercuri, 14 martie 2007, 1:29)

  vlad [anonim]

  Din pacate modificarea nu skimba mare lucru. Cei care nu doresc ca Basescu sa fie demis nu se vor prezenta la vot, in nici un caz nu vor veni sa spuna 'nu', si asta li se va explica foarte clar de catre cei interesati. In plus, faptul ca nu se organizeaza referendumul in paralel cu alte alegeri a fost o prostie. Bun, nu mai se incurca mintile alegatorilor, dar nici majoritatea necesara validarii referendumului nu o sa se obtina. Si e pacat, pentru ca avem nevoie de un presedinte macar competent daca nu si cinstit.
 • 0 (0 voturi)    
  demitere (Miercuri, 14 martie 2007, 15:04)

  tariceanu [anonim]

  basescu culege ce a semanat. cred ca asa ii trebuie. m-as bucura sa fie demis desi sunt putine sanse.
 • 0 (0 voturi)    
  Ce se intimpla daca nu se prezinta la vot cei 9 milioane? (Miercuri, 14 martie 2007, 15:07)

  Bogdan Ionita [anonim]

  Ar fi interesant sa stim ce se intimpla in cazul in care Referendum-ul este declarat invalid (adica nu se prezinta la vot minim 9 milioane, cum au facut ei acum legea)! Este presedintele repus in functie? sau raminem fara presedinte? Nu vreau sa ma gindesc ca Vacaroiu ar ramine vreo 2 ani presedinte... Asta nu ar mai fi tara, ar deveni o cocina de porci...
 • 0 (0 voturi)    
  vot de blam ptr parlament (Joi, 3 mai 2007, 20:20)

  jar [anonim]

  Am sa votez ramanerea in functie a presedintelui(DESI NU SUNT FAN) tocmai ptr ca se schimba regulile jocului in timpul desfasurarii lui.RUSINE!!!!!Deci din 2 rele o aleg pe cea care e mai putin rea deocamdata.
  P.S.SPER DIN TOT SUFLETUL SA SE INTRODUCA VOTUL UNINOMINAL SA NE PACALIM O SINGURA DATA REFERITOR LA REZULTATELE MUNCII UNUI SENATOR SAU DEPUTAT!!!POATE ASA ISI VOR FACE DATORIA SI SE VOR DUCE IN PARLAMENT SA FACA LEGI NU AFACERI PROPRII INTIMPUL DESTINAT MUNCII IN FOLOSUL CELOR CARE I-AU TRIMIS IN FORUL LEGISLATIV AL TARII
 • 0 (0 voturi)    
  referendum in romania (Joi, 3 mai 2007, 22:42)

  mihalciuc [anonim]

  in 1937 adolf a fost ales cancelar tot la un referendum.
  nu se schimba regulile in timpul meciului .
  ese un campionat cu reguli flexibile(vezi suspendarea terenului si/sau fara spectatori)
  fantastica ,superba ,neinteleasa romanie
 • 0 (0 voturi)    
  Lumea nu stie de fapt ce se intampla. (Marţi, 8 mai 2007, 14:56)

  Rusu Arthur [anonim]

  Adevarul este ca eu eram sigur ca nu o sa faca Base prea multi pureci in politica. Daca va aduceti aminte ce a patit PSD imediat dupa ce s-a schibat puterea o sa ma intelegeti. Nastase e terminat deocamdata, dar PSD inca mai are resurse si bani sa plateasca pe cine trebuie. Asa ca ceea ce se intapla este de fapt polita pe care o plateste PSD.
  Intotdeuna cand se incearca dizolvarea mafiei cel care este in pericol este chiar comisarul. Si in el se trage prima data. Eu as vrea sa remarc ca PSD nu se va opri aici. Dupa ce va pica Basescu vor avea grija si de cei care au fost cu el.
  Un singur lucru trebuie sa stie romanii:
  CA VOTUL LOR CONTEAZA!
  indiferent daca zic DA sau NU.
  prin prezentarea la urne este singurul mod in care omul de rand poate sa isi afirme libertatea, hotararea si de ce nu... puterea.
  ASA CA, ROMANI! MERGETI LA URNE!
 • 0 (0 voturi)    
  DULCE ROMANIE TARA MEA DE VISE ,TARA MEA DE DOR (Miercuri, 16 mai 2007, 12:15)

  GIORIANA ALEXANDRU [anonim]

  Presedintele a fost ales de catre popor!
  Nu credeti domnilor parlamentari ca poporul trebuie sa decida daca Base mai trebuie sa fie sau nu presedinte?
  De ce l-ati suspendat ?Va era teama ca nu veti mai putea continua dumneavoastra cu acele afaceri PROSPERE?(se subantelege ca in favoarea dunmeavoastra)
  Cine sapa groapa altuia cade singur in ea.
  ROMANI POFTITI LA VOT CE NU AVETI NIMIC DE PIERDUT DACA VOTATI.
 • 0 (0 voturi)    
  buna (Joi, 17 mai 2007, 9:37)

  rus [anonim]

  suntem un popor de tampiti,nu stiu cum o banda de hoti in frunte cu geoana si bolsevicul de iliescu reusesc sa stranga la mitinguri atata lume avand in vedere ca timp de 17 ani vin cu acelasi tip de discursurii si rezultate nu se vad decat vile si aroganta din partea baietilor destepti DESTEAPTATE ROMANE
 • 0 (0 voturi)    
  referendumul (Sâmbătă, 19 mai 2007, 10:32)

  Gh.C.Braila [anonim]

  Referendumul este prilej pentru poporul roman de a intelege ca prin votul sau isi poate apara PRESEDINTELE de o "dictatura parlamentara a 322 de alesi". Unii dintre ei, si nu este prea tarziu, "au dezertat" dupa ce si-au dat seama de ratacire. Este rau ca au gresit, dar este onorant ca si-au recunoscut greseala!
  Voi merge la vot! Voi vota cu toata convongerea NU !!! unei suspendari abuzive!
  Presedintele Basescu trebuie sa se intoarca, incepand de duminica, 20 mai, la Cotroceni!
  Tara are nevoie de serviciile sale!
 • 0 (0 voturi)    
  NU (Sâmbătă, 19 mai 2007, 17:29)

  farkasandrei [anonim]

  in loc de referendum contra presedintelui trebuia referendum pentru vot unanominal ca se vede si la UDMR sefi sau lipit la scaune AR TREBUI SA SE SCHINBE CONDUCEREA LA TOATE PARTIDELE
 • 0 (0 voturi)    
  votare in mun.urziceni (Sâmbătă, 19 mai 2007, 20:25)

  vulpe valentin [anonim]

  Cum vi se pare ca ma duc la vot la ora 20.03 si mi se spune ca sa-u inchis urnele. Mi-se pare ca aceasta este hotie pe fata, se fura voturi ca si pana acuma. Le este frica la UDMR. pentru ce au votat, s-au la PSD. pt., ca o sa fie trasi la raspundere pt. ce au facut !!!!!!!!!

  ASTA'I ROMANIA
 • 0 (0 voturi)    
  referendum (Sâmbătă, 19 mai 2007, 21:08)

  Ionescu sebastian [anonim]

  Ar trebui ca cei care au initiat demiterea presedintelui sa aiba demnitatea de a-si da demisia din partide si politica vazand ca nu reprezinta deloc interesele poporului. Din pacate este absurd sa ceri asa ceva de la mizerabilii care au ajuns in respectivele functii pentru a-si urmarii propriile interese. Din pacate orice am spune nu v-a influenta cu nimic politica romaneasca si "minunatii alesi".

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță
Prin „Queen’s Gambit” Netflix ne arată că geniile sunt banale până când ajung subiecte de serial

Cursă contra-cronometru pentru România să cheltuiască cele 30 de miliarde de euro din planul de redresare. Comisarul European pe Transporturi: „Ultimele plăți se pot face în 2026. După acel termen, lucrările trebuie finanțate din alte surse”

Trenuri de legendă și amintiri dintr-o epocă ce nu va mai reveni - Octavian Udriște: De locomotiva cu aburi trebuia să ai grijă ca de o ființă, avea mai mult suflet

VIDEO Drumul Expres DX12 Craiova - Pitești: Imagini din dronă cu tronsonul unde românii de la UMB lucrează în forță. „Deja pe 70 la sută se va ajunge în situația de a se putea turna asfalt”

​VIDEO. 25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID-19 (3): Am 20 de ani și nu am fost niciodată bolnav, de ce ar trebui să mă vaccinez?

Povestea omului care a făcut prima fotografie acum aproape 200 de ani

Autostrada Sibiu - Pitești - Bătaie mare pe cel mai scump tronson licitat vreodată în România: 15 oferte depuse de la firme din Europa, Turcia și China / UPDATE: Care sunt constructorii

Lupta cu sistemul: Nicușor Dan a suspendat un funcționar care a dat aviz de defrișare pentru grădina unor case de pe Kiseleff, unde ar putea apărea blocuri de 4 etaje, și pe care primarul încearcă să o salveze de 10 ani

Investiții personale în criză. Andrei a investit de Black Friday, nu a cheltuit. N-are acasă un Turbion în miniatură, dar gândește pe termen lung

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by