Cu modele ca Becali, Vanghelie sau Monica, cu credinta ca se pot face usor bani nemunciti, cu respectul si admiratia pentru smecherii care dau tunuri, riscam sa uitam de adevaratele persoane pe care ar trebui sa le prezentam copiilor nostri. Este vorba de acei oameni care au reusit prin munca cinstita, prin pasiune, sa-si valorifice talentul si educatia pentru a ajunge la succes.

Daca o functie importanta la o companie multinationala poate fi considerata un succes in cariera, atunci Ovidiu Artopolescu, General Manager Microsoft Romania, poate fi un model pentru tanara generatie. La sediul companiei, el a avut amabilitatea sa discute cu HotNews.ro pe o varietate de teme.

Windows Vista are un impact major asupra industriei

Referitor la noile lansari de Vista si Office, Ovidiu a remarcat ca este vorba despre o noua tehnologie referitor la conceptul de “Trustworthy Computing”, acestea fiind primele produse care indeplinesc cele trei aspecte ale acestei initiative - secure by design, by default si by deployment.

De asemenea, „impactul asupra industriei locale este foarte important, spre exemplu, in segmentul de system builder unde se inregistreaza o crestere datorita lansarii de Vista ce a depasit orice asteptari, atat pe piata locala cat si pe piata internationala.

Anul trecut, in Romania, am avut o crestere de aproximativ 29% iar anul acesta estimez o crestere de cel putin 45%, pentru businessul Microsoft in Romania.

Aceasta se datoreaza in special lansarii celor doua noi produse, Windows si Office.” Totodata, este foarte important ce se poate construi peste aceste produse ale Microsoft, remarcandu-se un trend ascendent si pentru furnizorii locali de software.

El a adaugat ca “avem o initiativa, impreuna cu CG&GC, BRD si Fujitsu Siemens, de a oferi un pachet complet pentru IMM-uri, atat din punct de vedere tehnologic cat si financiar. Aceasta initiativa are un impact major asupra business-ului lor. Pentru noi, lansarea Vista in Romania a avut si o componenta emotionala data de vizita lui Bill Gates in Romania.”

Motivele vizitei lui Bill Gates in Romania

„In octombrie, vicepresedintele nostru pentru Europa de Est, ne-a anuntat ca va veni Bill Gates in luna ianuarie. Deci, nu era o solicitare din partea noastra, era o asteptare. A fost o surpriza extrem de placuta, mai ales datorita unei conjuncturi de evenimente.

Astfel, odata cu lansarea Windows Vista si Office, am deschis centrul nostru de suport in Romania, iar noi, ca filiala am sarbatorit 10 ani de la inceperea activitatii.”

Internetul 3D este inca departe

Una dintre cele mai incitante teme referitoare la IT-ul de astazi este Internetul 3D, iar Ovidiu explica implicarea Microsoft in aceasta directie. „Prima mutare este chiar platforma Vista al carei "core" se bazeaza pe 3D. Realitatea virtuala este departe, sunt multe de facut pana se ajunge acolo.

Oricum realitate virtuala fara "speech" si "speacher recognition" nu se poate, iar Microsoft a facut pasi uriasi in aceasta directie chiar daca nu suntem singurii din acest domeniu. Noi suntem furnizori de solutii si abordam aceasta directie din punctul de vedere al celui care ofera posibilitatea construirii unei asemenea solutii. Realitatea virtuala reprezina o provocare enorma.

Dupa cum vedem in Second Life, avatarurile care ne reprezinta sunt de fapt niste programe. In momentul de fata, exista interactiunea om - masina, care este baza a ceea ce stim despre computerele actuale. In realitatea virtuala, comunicarea se face intre programe, noi nu suntem inca in acest punct. In plus, implicatiile sunt extrem de importante inclusiv din punct de vedere social.

Daca avatarul meu ar face si altceva decat instructiunile pe care i le dau in mod explicit, daca ar rezolva anumite probleme ale mele cat timp eu dorm, daca mi-ar dubla productivitatea atunci ar fi intr-adevar ceva benefic.

Altfel, este o alta prezentare a ceea ce stim deja.” Ulterior am aflat ca Microsoft a achizitionat Tellme Networks pentru o suma de 800 milioane USD (neconfirmata de cele doua companii). Tellme Networks este cunoscuta datorita produselor sale din domeniul recunoasterii vocale.

Planurile Microsoft in Romania

Optimismul lui Ovidiu in viitor este mare “La intai iulie, cand vom incepe noul an fiscal, vom fi deja 120 de oameni. In centrul de suport tehnic se desfasoara un proces continuu de angajare si formare de oameni, au inceput sa fie preluate primele "call"-uri de la clienti din afara tarii.

Dorim sa ne orientam cu modele de business noi catre zona de consumer si de asemenea, catre zona de clienti foarte mari, pentru a construi cat mai multe referinte locale. Bineinteles ca piata clientilor mari o adresam si cu solutiile noastre ERP sau CRM.

Un alt punct ar fi acela ca filiala locala va trebui sa se mute in curand, suntem in crestere, iar spatiul care il avem la dispozitie a devenit insuficient. Estimarile facute acum cinci ani au fost din fericire invalidate de realitate, business-ul s-a dezvoltat mult mai rapid decat credeam noi ca o sa fie. Vom lansa in curand Xbox si celelalte produse din gama home & entertaintment. Avem planuri mari aici.”

Viitorul IT-ului romanesc

„Romanii vor incepe sa faca diferenta in Europa, din perspectiva serviciilor in proiectele de IT, companiile din Romania deja incep sa faca diferenta in tarile din jur.” Potrivit lui Ovidiu la acest aspect ne ajuta si integrarea in UE, unde din punct de vedere legislativ si de business totul este perfect pentru a afirma capabilitatile noastre locale.

De asemenea, el afirma ca filiala Microsoft de la noi va putea promova solutiile locale in afara Romaniei.

Scoala romaneasca - la rascruce

Ingrijorarea lui Ovidiu referitoare la procesul educational romanesc este bazata pe cateva observatii extrem de precise “Scoala romaneasca nu mai produce profesori. Aceasta este cea mai mare problema in momentul de fata. Acest aspect se simte la toate nivelurile, scoala generala, liceu si facultate. Profesorii de acum se uita in spate si nu au persoane care sa-i urmeze.

Cine sunt profesorii de maine? Scoala produce 5-6.000 de absolventi, dar nu produce profesori, in 10 ani cred ca vom avea o problema mare in domeniul educational. Noi ne implicam pentru a da o mana de ajutor in acest domeniu.

Cea mai importanta componenta din programul “Parteneri pentru educatie” pe care il desfasuram din 2004 cu Ministerul Educatiei se numeste „Innovative teachers”. Incepem cu alfabetizarea digitala de la gradinita pana la liceu, la facultate este deja prea tarziu pentru o asemenea alfabetizare.

Pentru a avea succes, noi trebuie sa pornim cu profesorii care ii vor invata pe copii.”