"Noi am definit situatia ca o criza politica pentru ca avem un guvern minoritar care nu are sustinere majoritara in parlament, ceea ce inseamna ca riscam realizarea programului de guvernare", a declarat la iesirea de consultarile cu seful statului Marko Bela, presedintele UDMR. El a precizat ca formatiunea pe care o conduce nu exclude nici o varianta de guvernare, cu exceptia unei alieri cu PRM.

Marko sustine ca, in timpul discutiilor, presedintele Traian Basescu a admis ca nu are competenta de a gasi solutii in acest moment si ca asta cade in sarcina partidelor politice.

"Avem doua posibilitati: o formula de guvernare care sa aiba o sustinere majoritara sau sa ne pregatim pentru anticipate", a declarat Marko Bela.

Liderul UDMR spune ca nu au fost discutate variantele unui guvern de uniune nationala sau de tehnocrati, dar ca a abordat subiectul cercetarii penale a ministrului comunicatiilor Zsolt Nagy.

"Nnu suntem de acord sa se declanseze proceduri de cercetare, de urmarire, impotriva unor politicieni sau demnitari sau a oricarei persoane fara sa existe indicii certe pentru o astfel de urmarire, asa cum a reiesit si din raportul comisiei care a examinat aceasta situatie.

Nu putem accepta o situatie in care, luni de zile, asupra unor persoane planeaza suspinciuni fara indicii sau fara dovezi certe", a declarat Marko Bela la Palatul Cotroceni.

In acest context, liderul UDMR, intrebat ce parere are despre mentinerea in guvern a ministrilor Vasile Blaga si Monica Macovei, a raspuns: "In timp ce domnul Blaga a avut o performanta in Guvern, nu am aceeasi opinie si despre doamna Monica Macovei. Ceea ce s-a vazut in domeniul Justitiei au fost doar masuri la suprafata. Cred ca am avea nevoie de un alt ministru al Justitiei".