DNA continua ancheta in dosarul in care dr. Serban Bradisteanu a fost trimis in judecata pentru ca a primit mita 3.594.333 euro si 500.000 de dolari de la doua firme - CC Med AG Elvetia si Biomedica GmbH Austria - pe care le-a ajutat sa castige licitatiile de achizitie de aparatura medicala necesare sistemului medical al Justitiei. In paralel, si in Elvetia se desfasoara o ancheta penala.

Contracte de mita semnate in alb

Conform rechizitoriului de trimitere in judecata a lui Serban Bradisteanu, procurorii au descoperit la sediul Ministerul Justitiei doua contracte de sponsorizare, nedatate, semnate in alb de catre reprezentantii CC Med AG si Biomedica GmbH, prin care cele doua firme se obligau sa plateasca la Ministerul Justitiei 0,5% din valoarea totala a contractelor ce urmau a fi incheiate. Un fel de asigurare ca se va plati mita.

"Supergurul" Bradisteanu

Potrivit procurorilor, Martin Buchel, director in cadrul CC Med AG, pus sub invinuire de catre procurorii elvetieni, a declarat ca acel contract semnat in alb de catre CC MED AG urma sa fie folosit pentru plata mascata a unor fonduri pentru campania electorala a PSD.

Potrivit rechizitoriului, Buchel a recunoscut platile facute in conturile "profesorului" Bradisteanu, despre care stia ca este parlamentar PSD si urma sa fie numit ministru al Sanatatii. "Bradisteanu era un om al viitorului, un superguru care trebuia pastrat la cald", a declarat Buchel.

Rodica de la Justitie a scapat

Ex-ministrul PSD Rodica Stanoiu nu a fost pusa sub invinuire, ci audiata ca martor; nu exista indicii ca ar fi stiut de abuzurile lui Bradisteanu sau ca o parte din banii sau cadourile cumparate de acesta ar fi ajuns la ea.

Potrivit DNA, exista o multime de probe materiale ca Elena Dumitrescu, sef serviciu in Ministerul de Finante, ar fi primit mita de la firmele CC Med AG si Biomedica GmbH, inclusiv in conturi bancare din Elvetia. Elena Dumitrescu se ingrijea de platirea rapida a aparaturii achizitionate.

Moarte suspecta

Cornelia Pachiu, reprezentanta CC Med AG in Romania si Ucraina, a murit la scurt timp dupa declansarea anchetei DNA. Diagnosticul a fost de cancer de pancreas, cu debut si evolutie fulgeratoare.

CC Med AG din Elvetia a derulat afaceri doar pe spatiul est-european. Aproape toate contractele incheiate de firma de la infiintare au fost cele cu Romania. Mai exact, Med AG a semnat cu spitale din tara noastra contracte de 200 de milioane euro, iar cu celelalte tari (Ucraina si Polonia) de doar 80.000 euro.

PROBATORIU

Contractele derulate de CC Med cu Romania erau denumite "FAT BABY" (copil gras). Procurorii elvetieni sustin ca detin mai multe probe cu privire la fapte de luare de mita savarsite de mai multi romani, nenominalizati, insa.

Integral in Romania Libera