Reclamatiile adresate Autoritatii pentru Protectia Consumatorilor i-au determinat pe inspectorii ANPC sa-si fixeze o noua tinta: sistemul bancar

Anunturile Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), potrivit carora bancile si Biroul de Credite ar fi luat anumite masuri abuzive, i-au pus pe ganduri pe reprezentantii sistemului bancar.

"Bancile, in special cele mici, au devenit foarte agresive. Este normal ca agresivitatea lor in a-si creste cota de piata sa fie controlata si, eventual, penalizata", a declarat pentru Adevarul Bogdan Baltazar, consultant bancar si fost presedinte de banca.

El a mai spus ca "Protectia Consumatorului are mandat universal, iar un client al unei banci este consumator, atunci cand se imprumuta si cand constituie depozite".

Baltazar a apreciat ca ar fi fost mai bine ca bancile insesi, prin organizatiile profesionale, sa se "autocontroleze si autodisciplineze", mai ales ca "este in interesul lor sa elimine lipsa de scrupulozitate a unor competitori".

Bogdan Baltazar aminteste de "initiativa laudabila" a Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) de a infiinta institutia ombusman-ului (un fel de "avocatul poporului" in relatia dintre banci si clienti), care va incepe sa functioneze din toamna acestui an.

Atributiile BNR si ANPC nu se vor suprapune

Si Ionut Patrahau, director general adjunct al Bancii Transilvania, considera ca este normal ca ANPC sa verifice bancile in relatia cu clientii persoane fizice, cu atat mai mult cu cat acest lucru se intampla in toata lumea civilizata.

Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR, ne-a declarat ca Banca Centrala a participat la elaborarea proiectului de act normativ, initiativa ANPC fiind "un lucru bun pentru relatia client-banca".

El spune ca nu va fi vorba de o suprapunere a atributiilor ANPC (care verifica relatiie institutiilor financiare cu beneficiarii acestora) peste cele ale BNR (care supravegheaza conditiile de acordare a imprumuturilor).

Serban Epure, seful Biroului de Credit, se arata convins ca institutia pe care o conduce nu va fi verificata de inspectorii ANPC. "Nu pe noi ne controleaza ANPC, ci pe banci", spune Serban Epure, care nu a mai dorit sa comenteze in niciun fel informatiile legate de posibilele vizite ale ANPC.

Integral in Adevarul