Disparitia dinozaurilor a avut un impact asupra dezvoltarii mamiferelor mai mic decat se credea pana acum, sustin cercetatorii. Dupa ce s-a reconstituit arborele geneaolgic pentru aproape fiecare mamifer, s-a ajuns la concluzia ca acestea au aparat inainte ca dinozaurii sa dispara total si nu au ajuns sa domine planeta decat dupa milioane de ani de la disparitia dinozaurilor, arata nature.com.

Disparitia dinozaurilor la sfarsitul erei Cretacice, acum 65 de milioane de ani, a deschis calea de existenta a altor specii. Insa nu a lasat intr-u totul loc diversificarii animalelor care ar fi putut astazi sa evolueze pana la stadiul de mamifer, incluzand aici si specia umana, sustine biologistul Olaf Bininda-Emonds de la Universitatea Tehnica din Munchen, Germania.

„Dupa ce dinozaurii au disparut, speciile nu s-au diversificat”, spune cercetatorul.

A fost o explozie a evolutiei mamiferelor dupa ce dinozaurii au disparut, a declarat Bininda-Emonds pentru Nature. Insa intre timp au aprut grupuri de specii care fie au disparut, cum ar fi carnivorele copitate numite „mesonychids” .

Grupurile de mamifere, incluzand aici si primatele, si-au pastrat obiceiurile si nu s-au apucat de catarat pana acum 50 de milioane de ani.

Cea mai mare parte a principalelor grupuri de mamifere - inclusiv rozatoarele lilieci si primate - si-ai inceput evolutia cu 20 de milioane de ani inainte ca dinozaurii sa dispara.

Fosila care lipseste

Echipa condusa de Bininda-Emond's a construit un arbore genealogic bazat pe datele ADN ale 99% din 4,554 de specii de mamifere cunoscute. Ei au pus date folosind informatia genetica din fosile, care a indicat ca exista totusi o veriga lipsa.

ADN-ul arata ca primele rozatoare si alte mamifere se trag din dinozauri. Insa niciunul dintre grupurile de fosile nu a putut face trimiteri atat de indepartate, noteaza Michael Benton, paleontolog la Universitatea din Bristol, Marea Britanie. „Provocarea este acum pentru paleolontologi, sa mearga si sa descopere fosila care lipseste”, spune el.

Nu e clar ce a provocat initial explozia evolutiei mamiferelor, acum 85 de milioane de ani. Exista mai multe posibilitati, inclusiv separearea continentelor sau o scadere a temperaturii de pe glob.

Evolutia tarzie a mamiferelor, de acum 50 de milioane de ani, coincide cu una dintre cele mai importante incaziri de pe temperatura globului. In unele zone ale lumii temeratura a crescut cu pana la 7 grade Celsius. Aceasta se pare ca a cauzat disparitia mai multor specii, dar le-a dat altora o sansa sa se dezvolte.