Mesajul presedintelui Romaniei, Traian Basescu, privind situatia politica actuala

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a sustinut astazi, 04 aprilie a.c., la Palatul Cotroceni, o declaratie de presa. Va prezentam textul declaratiei sefului statului:

„Dragi romani,

Ma adresez dumneavoastra, tuturor romanilor, din datoria de a lamuri cauzele actualelor evenimente politice si de a va prezenta solutiile pe care le consider obligatorii pentru ca astfel de situatii sa nu se mai repete.

In decembrie 2004, am primit mandatul de sef al statului pentru a sustine reformele profunde de care are nevoie societatea noastra. Mi-am folosit autoritatea pentru a semnala guvernului orice factor de risc in raport cu obiectivul integrarii europene, la 1 ianuarie 2007.

Va asigur ca voi utiliza in continuare toate instrumentele democratice si constitutionale de care dispun pentru a duce la indeplinire mandatul pe care mi l-ati incredintat.

In ultimii doi ani, au fost facuti pasi importanti, datorita carora am devenit stat membru al Uniunii Europene, numai ca rezistenta fata de schimbare ramane foarte puternica. Din pacate, guvernarile precedente au creat o profunda fractura sociala. Avem, pe de o parte, o Romanie „baietilor destepti”, care s-au imbogatit pe cai ilegale si mai ales prin parazitarea banilor publici.

Pe de alta parte, avem Romania oamenilor de afaceri corecti, a oamenilor onesti, a oamenilor competenti si muncitori, care nu-si primesc niciodata recompensa meritata. Eu vreau sa existe o singura Romanie, nu mai multe! Vreau ca toti romanii sa poata trai bine in tara lor, dar numai prin munca onesta si respectarea legilor.

Justitia indepedenta este principala parghie menita sa asigure dreptatea sociala si o competitie economica onesta. Pentru prima data dupa 1989, mai multi demnitari de rang inalt au putut fi anchetati, iar toti cei care au comis infractiuni au inteles ca nu mai pot ramane deasupra legii.

S-a reusit diminuarea coruptiei, insa cei corupti - speriati de actiunea unei justitii independente - au reactionat prin valuri de calomnii la adresa celor care doresc reforma sistemului, incepand cu societatea civila. Pentru ei, daca justitia isi face cu adevarat datoria, avem de-a face cu acte de asa-zisa „politie politica”. De cate ori am pus degetul pe rana, mi s-a raspuns ca nu sunt impartial.

Dar va intreb un lucru: daca un om politic responsabil, adus de cetateni in functia de sef al statului, nu incearca sa schimbe Romania „baronilor” si a grupurilor de interese nelegitime, atunci cine o mai poate face? Aparatorii vechiului sistem se folosesc de orice arme pentru a ma face sa tac si sa accept situatia mostenita din anii tranzitiei.

Nu voi abandona lupta, pentru ca mi-ati dat mandatul de a duce aceasta lupta pana la capat.

Problema noastra cea mai grava in acest moment este ca vointa majoritatii nu este corect reflectata in structura puterii politice. Parlamentul a votat un nou guvern. Insa responsabilitatea mea politica ma determina sa va spun ca acesta este un guvern cu o sustinere directa de numai 20% in Parlament si cu o majoritate negociata in culise, nu asumata la vedere.

Am avut un guvern minoritar, acum avem unul ultra-minoritar. Va intreb: cine este interesat sa avem un guvern nereprezentativ, la cheremul unor partide care nu-si asuma transparent puterea? Ce va spune cetateanul vazand ca ministrii pe care ii aprecia au fost dati afara? Actualul guvern seamana cu un consiliu de administratie, care reprezinta interesele de afaceri, nu interesul general.

Cine este interesat sa avem un guvern slab, incapabil sa promoveze reformele de care este atata nevoie?

Raspunsul e unul singur: cei care vor un guvern slab sunt profitorii actualului sistem, pus la punct in anii de dupa 1989. Interesele nelegitime ale acestor grupuri sunt cu atat mai pervers protejate, cu cat statul isi pierde autoritatea si reprezentantii lui devin mai usor de manipulat

Noul guvern ultra-minoritar are o serioasa problema de legitimitate politica.

Mi-e greu sa inteleg cum un partid aflat in opozitie sustine la investitura acest cabinet, dar spune ca ramane mai departe in opozitie, ceea ce inseamna ca NU este de acord cu programul de guvernare! Un asemenea joc politicianist este extrem de periculos pentru democratia din Romania si sunt convins ca alegatorii ii vor sanctiona dur pe toti cei care s-au facut complicii acestui aranjament de culise.

Dragi cetateni ai Romaniei,

Actuala situatie politica nu este una conjuncturala, ci este una structurala. Ea ne dovedeste ca relatiile dintre institutiile statului au fost prost croite, pentru ca deja faimoasa „democratie originala” sa se poata perpetua in mult dorita liniste. Criza noastra e in primul rand o criza de incredere, o criza morala. Iar adevaratele sale cauze sunt nedreptatea sociala si confuzia institutionala.

Nedreptatea sociala este resimtita de toti cei care muncesc si vad ca au castiguri mici, in timp ce hotii de toate felurile acumuleaza averi uriase. Este inadmisibil ca majoritatea romanilor, formata din oameni care muncesc din greu si cu pricepere, nu sunt si principalii beneficiari ai cresterii economice.

A doua cauza fundamentala este confuzia institutionala generata de ambiguitatile si impreciziile textului constitutional. Ca Presedinte ales, mi-ar fi fost comod sa petrec 5 ani de mandat linistit, la Palatul Cotroceni. Dar aceasta ar fi insemnat sa abandonez valorile si asteptarile pentru care romanii mi-au acordat votul.

Solutia nu este sa batem pasul pe loc. Avem mai mult ca oricand nevoie de masuri sociale si economice, de reforme in sanatate, educatie, administratie, agricultura si in multe alte domenii.

Avem nevoie de un Guvern puternic, pentru a garanta progresul real si pentru a satisface asteptarile atat de firesti ale romanilor, mai ales dupa momentul 1 ianuarie 2007.

Inca din 2005, am anuntat ca singura solutie pentru a ajunge la o situatie de echilibru politic durabil este sa ascultam vocea romanilor, exprimata prin vot. Asa functioneaza democratia adevarata.

Iata insa ca unii au decis singuri ca alegerile, de orice fel, trebuie amanate, indiferent de consecinte. Cei carora le este frica de alegeri vor sa conduca Romania in spatele usilor inchise, vor sa va faca sa credeti orice minciuna, pentru ca ei sa-si continue netulburati ilegalitatile, fara temerea ca justitia i-ar putea sanctiona.

Ca Presedinte al tuturor romanilor, nu voi accepta un pact cu cei care nu vad ca societatea noastra a evoluat mai rapid decat oamenii ei politici. Societatea romaneasca s-a maturizat din toate punctele de vedere. In Romania anului 2007, oamenii nu mai pot fi inselati cu lozinci sau cu pomeni electorale, asa cum s-a intamplat, de atatea ori, in trecut.

Am condamnat crimele regimului comunist, am deschis arhivele fostei securitati, am lasat justitia sa fie independenta, pentru ca nimeni sa nu fie deasupra legii.

Datorita dumneavoastra am forta sa lupt cu cei care vor pentru Romania un regim oligarhic si corupt, in care, indiferent de alegeri, guvernele sunt facute si desfacute in mod netransparent si in total dispret fata de interesul public si fata de electorat.

Unii politicieni au nevoie ca romanii sa fie resemnati, chiar scarbiti de politica. Ei fac tot ce le sta in putinta pentru ca romanii sa nu se mai prezinte la vot.

O parte dintre actualii politicieni pot sa va tradeze si tocmai au facut-o, dar nu au cum sa va invinga! Pentru ca am fost ales de dumneavoastra, eu nu am motive sa capitulez. O capitulare din partea mea m-ar pune in tabara oamenilor politici incorecti fata de electorat si ar mentine la nesfarsit actualul sistem oligarhic.

Nu voi permite ca asa ceva sa se intample sub mandatul meu de Presedinte al Romaniei.

Am lansat proiectul votului uninominal pentru ca dumneavoastra sa va alegeti direct si in cunostinta de cauza reprezentantii in Parlament. De peste 50 de zile, Parlamentul nu a gasit timp pentru a-mi trimite un aviz pe aceasta tema, avizul fiind o prevedere constitutionala. Vad aici un semnal de absolut dezinteres fata de necesitatea de a construi o clasa politica eficienta si reprezentativa.

Din acest motiv, cred mai mult ca oricand ca introducerea votului uninominal va fi primul pas pentru a pune intregul sistem politic pe baze cu adevarat democratice, pentru a avea guverne puternice si responsabile.

Am convingerea ca, daca azi am fi avut vot uninominal, nu ar mai fi fost posibile aranjamentele de culise, intre doi-trei sefi de partide, pentru fabricarea unui guvern cu o legitimitate atat de scazuta.

Avem nevoie de un guvern puternic si de o majoritate stabila pentru a combate saracia, pentru a reduce infractionalitatea, pentru a imbunatati infrastructura si a fructifica resursele umane de care dispunem, in favoarea binelui comun. Avem nevoie de o politica externa coerenta si realista, in spiritul parteneriatului euro-atlantic.

Nu pot fi stopate reformele in planul descentralizarii administratiei, in domeniul agriculturii, al absorbtiei fondurilor de la Uniunea Europeana. Nu e drept ca in loc sa creasca nivelul de trai al tuturor romanilor, fondurile de la Uniunea Europeana sa ajunga numai in buzunarele unor grupuri privilegiate.

Trebuie sa rezolvam deficitul de credibilitate a clasei politice prin separarea afacerilor de politica. In acest sens, este inadmisibila amanarea si amputarea Legii „Agentiei Nationale de Integritate”. Este dezonorant sa ne luam angajamente fata de Uniunea Europeana, si apoi sa le incalcam, sub pretextul ca ne-am atins obiectivele.

Dragi romani,

Din decembrie 1989, am vrut o Romanie democratica, in care o infima minoritate sa nu mai poata dicta majoritatii. Ultimele evenimente ne arata ca avem nevoie nu doar de votul uninominal, ci si de o dezbatere responsabila in privinta reformei constitutionale.

E nevoie de o noua Constitutie, capabila sa evite blocajele institutionale si care sa fie adaptata realitatilor Romaniei, membra a Uniunii Europene. Dar mai presus de toate, avem nevoie de alegeri, pentru ca vocea poporului roman sa nu fie sufocata. Cetatenii Romaniei si-au castigat pentru totdeauna dreptul de a trai liberi si pe masura muncii lor.

Chiar daca situatia actuala nu este deloc multumitoare, am vrut sa va transmit acum - in preajma sfintei sarbatori a Invierii Domnului - un mesaj de incredere. Sunteti mai puternici decat cei care, de atatia ani, incearca sa va limiteze drepturile si va refuza perspectiva unei vieti prospere si profund democratice.

Alaturi de dumneavoastra, cred intr-o Romanie a dreptatii !

Impreuna, o vom face posibila. Impreuna, nimic nu este imposibil.

Va urez sa petreceti Sfintele Pasti cu bucurie, alaturi de familiile dumneavoastra, si sa va pastrati vie speranta ca ziua de maine ne va aduce tuturor ceva mai bun.

Va multumesc.”