Cei 15 marinari britanici au ajuns, joi dupa-amiaza, la Londra, cu un avion British Airways. Imediat dupa decolare, ei au fost dusi la o baza militara din sud-estul Angliei, fiind supusi unor investigatii medicale timp de cateva ore - a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii, citat de agentiile internationale de presa.

Potrivit Sky News, britanicii au sarbatorit eliberarea inca din avion, cu sampanie. Ei au plecat din Teheran in cursul diminetii si au fost adusi la aeroport cu o ora inainte, fiind escortati de garzi de elita. Pe aeroport a fost prezent si ambasadorul Marii Britanii in Iran.

Inainte de plecarea din Teheran, marinarii au multumit, la televiziune, pentru eliberare, dupa 13 zile de captivitate.

Militarii britanici fusesera eliberati miercuri, de presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad.

Intr-o conferinta de presa, el a cerut Londrei sa nu ii sanctioneze pentru ca si-au recunoscut vina dupa ce au patruns in apele teritoriale iraniene. El a precizat ca aceasta decizie reprezinta "un dar oferit poporului britanic".

"Ii cer premierului Tony Blair sa nu ii pedepseasca pentru ca au spus adevarul", a adaugat Ahmadinejad, citat de Reuters.

Cei 15 soldati britanici apartinand Fortelor Navale britanice fusesera arestati, in 23 martie, de autoritatile iraniene, dupa ce efectuasera un control la bordul unui vas iranian ce se afla in apele teritoriale ale Irakului.