Suspendarea lui Traian Basescu a scos cateva mii de bucuresteni in Piata Universitatii. Un miting de sustinere despre care au circulat kilometri de text pe forumuri, site-uri si messenger. Multime pestrita, din toate categoriile sociale, cu trei puncte culminante: umilinta lui Cozmin Gusa, aparitia lui Stolojan si discursul lui Basescu.

Un miting din categoria celor pe care bucurestenii tineri nu le-au cunoscut, poate doar fanii echipelor de fotbal, si in care s-a readus pentru cateva ore senzatia unui est-salbatic.

Inca de la ora 12, in Piata Universitatii se stransesera cateva zeci de persoane, care lasau impresia ca se afla pe scarile din fata Teatrului National mai mult datorita soarelui. Multi batrani, probabil veniti din Cismigiu. Pana la urma, suspendarea lui Basescu era un moment mai important decat martul aplicat vecinului de bancuta.

Venerabili multi, dar rai. Reporterii Antenei 3 au simtit cel mai bine furia unor oameni cu suficient de mult timp la dispozitie pentru a urmari talk-show-urile in care mignon-ul Cristoiu emite pareri.

“Mancati din farfuria motanului jigodiilor, plecati d’aici, nu va spunem nimic, cadelnita mamii voastrei”, se agita un domn, aprobat vehement. Sunt oameni pe care convingerile i-ar putea ucide. Rezista cu stoicism totusi.

Trei ore mai tarziu, vantul schimbarii incepe sa bata. Treptele de la kilometrul zero incep sa se umple. Multimea devine pestrita: pensionarilor li se adauga tineri si costume. Apar pancarde istete: “Expats for Basescu”, “Guvernam sau Bem?”.

Voci anti inca se mai fac auzite.

“Hai, mama sa mergem, da-i in colo de ciumpalaci”, striga o doamna cocheta. Si... pechinezul vine alergand.

Ora 17 aduce o schimbare brusca. In piata se strang cateva sute de oameni. Deja e un public bun. Oameni cu serviciu, convingeri puternice, optiuni electorale clare. Stau retrasi, fac poze si asteapta. Un zvon incepe sa circule: “Vine Basescu”, “Domnul presedinte e pe drum”.

Pensionarii sunt in continuare cei mai guralivi. Stau in palcuri, se cearta, se impaca. E suficient ca un trecator sa-l injure pe Basescu si implicit pe ei. Sacose aruncate in cap, injurii, scuipati.

Aparitia lui Cozmin Gusa anima atmosfera. Coborat cu zambetul pe buze dintr-o limuzina, Gusa se indreapta zambind electoral spre multime. In secunda doi, hoarda incepe sa fuga spre el, Gusa e nelamurit, mai face doi pasi spre ei, e tras de un apropiat si fuge spre scapare. In goana, pumnul unui domn se lipeste bufnind sec de ceafa senatoriala. Gusa nu mai rade. Se refugiaza cu greu in hotelul Intercontinental.

Aparitia lui Stolojan, in jurul orei 18:00, provoaca busculada, aplauze, scandari. Multimea ii cere lui Stolojan sa faca apel la Basescu pentru a renunta la decizia de a demisiona. Fostul aliat procedeaza intocmai, lumea izbucnetste in urale.

Stolojan coboara si timp de o ora microfonul de pe scena improvizata ad-hoc e preluat de un revolutionar notoriu, o gospodina, un lider al studentilor, un copil orfan. Efect minim, Basescu prelungeste suspansul.

Peluza din fata Nationalului, trotuarul si fantana de la Universitate gem de lume. In momentul in care se afla ca Basescu paraseste Cotroceniul, lumea da in clocot. In 5 minute presedintele e instalat pe micuta sceana de pe trotuar.

Se aud muste bazaind.

Cuvant de deschidere: “Ne intalnim din nou dupa doi ani si jumatate”. Incheiere: “Va multumesc si mergeti acasa. Voi fi in continuare presedintele romanilor”

Pleaca zambind, sigur pe el. Are si de ce. La Universitate, aerul a curentat pret de 25 de minute.