Grupul interguvernamental de experti in evolutia climei (IPCC), intrunit la inceputul saptamanii in Bangkok, a aprobat un document privind mijloacele de lupta impotriva incalzirii globale. Una dintre concluzii esta aceea ca urmatorii 20-30 de ani vor fi cruciali in eforturile de atenuare a incalzirii planetei.

Astfel, pentru a tine sub control fenomenul, lumea intreaga va trebui sa reduca emisiile de dioxid de carbon cu 50-85%, pana in 2050.

Expertii sustin in raport ca exista deja tehnologie adecvata, cu costuri suportabile, care ar limita incalzirea globala. Ei includ aici energia solara, cea eoliana, case construite mai eficient, adica mai bine izolate termic, cu mai putine sisteme de aer conditionat, astfel economisindu-se cantitati importante de energie si gaz.

Pe de alta parte, un grup de specialisti in climatologie de la Cluj considera ca transformarile meteorologice din ultimii 30 de ani nu sunt pe atat de grave pe cat le prezinta, miscarile ecologiste sau o parte din oamenii politici. Potrivit interpretarilor specialistilor clujeni incalzirea globala este ma degraba un fenomen natural.

Emisiile de dioxid de carbon si de metan, factorii principali care conduc la asa numitul fenomen de sera sunt generate in principal de oceanul planetar, de activiatea vulcanilor si de topirea calotelor.