Zeci de bolnavi de cancer din Romania au protestat ieri in fata Ministerului Sanatatii pentru ca nu au acces la tratamentele oncologice. Varsta ori stadiul bolii sunt de multe ori criterii dupa care pacientii sunt trecuti in coada listelor de asteptare pentru medicamente, doctorii fiind pusi in situatia de a alege „cine moare si cine traieste”.

Desi Romania ocupa primul loc in ceea ce priveste numarul deceselor provocate de unele tipuri de cancer, cum este cel de col uterin, fondurile alocate de Ministerul Sanatatii programului national de oncologie sunt de sase-sapte ori mai mici decat in alte tari europene.

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, sustine insa ca banii vor fi mai multi cu 20% anul acesta fata de anul trecut si ca va reorganiza sistemul oncologic astfel incat fondurile sa fie distribuite corect. Un pacient roman primeste de la stat cam 200 de euro pentru un tratament oncologic, in timp ce un pacient din strainatate beneficiaza de aproximativ 1.300 de euro.

Varstnicii sunt cei mai dezavantajati

Cezar Irimia, vicepresedinte al Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), a criticat atat modul in care medicii selecteaza pacientii pentru tratament, cat si faptul ca acestia sunt purtati pe drumuri de la medicul de familie la oncolog, apoi la casele judetene de asigurari si prin farmacii pentru a-si obtine medicamentele.

„De obicei, li se dau mai multe sanse tinerilor, de pana in 35 de ani, dar si bolnavii de 80 de ani au aceleasi drepturi la viata. Si in alte tari europene exista liste de asteptare, dar pentru bolnavii de cancer se gasesc imediat solutii, si nu in doua-trei luni, cum se intampla la noi”, ne-a declarat Cezar Irimia.

Cristina Calinoiu, purtator de cuvant al Casei de Asigurari Bucuresti (ASMB), spune ca sunt rare situatiile in care se procedeaza astfel si ca medicii repartizeaza tratamentele dupa criterii strict medicale, care vizeaza gravitatea unui caz.

„Un pacient tanar bolnav de cancer va avea intotdeauna nevoie de tratament mai repede decat un varstnic pentru ca celulele maligne se disemineaza cu o viteza mai mare intr-un organsim tanar si il distrug”, a precizat oficialul CASMB.

Medicii decid cine are acces la tratament

Un bolnav de cancer are nevoie de cel putin 100 de milioane de lei pe luna, daca este suspus unui tratament cu citostatice, fara a mai lua in calcul banii pe care trebuie sa-i cheltuiasca pentru fiolele de calmare a durerilor. Cum putini pacienti si-ar putea permite sa plateasca din buzunar o astfel de suma, ajutorul venit din partea caselor de asigurari este vital.

integral in EvZ