Firma Al-Arrab Contracting Company din Arabia Saudita va negocia cu statul preluarea societatii Electroputere Craiova, dupa ce Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anuntat ca a depus cea mai buna oferta pentru privatizarea societatii.

Urmatorul pas in cadrul procesului de privatizare consta in negocierea clauzelor contractuale. AVAS nu a facut publica valoarea ofertei, dar surse din cadrul institutiei au declarat pentru MEDIAFAX ca este vorba de 120 de milioane de euro.

In aceasta suma intra pretul pe actiuni (2,3 milioane de euro), capital de lucru (37 de milioane de euro), investitii (20 de milioane de euro), dar si plata datoriilor societatii, cifrate la 61 de milioane de euro.

Sauditii s-au impus in fata firmei A5 Invest Caransebes, care face parte din grupul omului de afaceri Stefan Vuza, si a Grupului Feroviar Roman, unul dintre cei mai importanti transportatori feroviari privati din tara.

Electroputere se afla la a saptea tentativa de privatizare. Compania a inregistrat anul trecut pierderi de 50,1 milioane de lei, in crestere cu 41%, iar cifra de afaceri neta s-a diminuat cu 13%, la 156,5 milioane de lei. Electroputere are un capital social in valoare de 12,4 milioane de lei si este una dintre cele mai mari companii din portofoliul AVAS.

Principalul actionar al companiei saudite este Mada Group for Industrial and Commercial Investment, membru, la rindul lui, al Al-Rajhi Investment Group, o firma controlata de bogata familie saudita Al-Rajhi.

In 2006, Mada Group for Industrial and Commercial Investment, companie axata mai mult pe lucrari de constructii si cu activitati in toata zona Golfului Persic, a avut o cifra de afaceri de aproape 134 de milioane de dolari si un profit net de 13,6 milioane de dolari.

Exista posibilitatea ca locomotivele si echipamentele electrice produse la Electroputere sa ajunga in tarile din Golf, acolo unde firma araba are contracte de constructii de mai multe miliarde de euro.

Grupul de investitii Al-Rajhi isi are inceputurile in anii ’30, cind Saleh Abdul Aziz Al-Rajhi si fratele sau, Sulaiman, au infiintat o agentie de schimb valutar pentru pelerinii musulmani care veneau la Mecca si la Medina.

Ulterior, li s-au alaturat in afacere inca doi frati, Abdullah si Mohammed, iar familia si-a extins investitiile si in domeniile imobiliar, comert, constructii, manufactura. Cu toate acestea, domeniul financiar ramine principala sursa de venit a familiei.

Banca Al-Rajhi este in prezent cea mai mare banca islamica din lume si unul dintre principalii investitori din Arabia Saudita. Principiile care guverneaza o banca islamica prevad ca aceasta sa nu acorde sau sa perceapa dobinzi (deoarece camataria este interzisa de Coran) si sa nu investeasca in afaceri cu alcool sau cu alte produse interzise in islam.

Cei patru frati Al-Rajhi ramin in continuare principalii actionari ai bancii, care detine un capital de 6,75 miliarde de riali sauditi. Grupul are investitii in constructii, IT, consultanta, dar detine si cea mai mare retea de combinate avicole din Arabia Saudita.

Banca a fost nominalizata in procesul deschis de familiile victimelor atentatului de la 11 septembrie 2001, in calitate de finantator al terorismului, dar nu exista dovezi care sa lege banca de o astfel de activitate.

integral in Cotidianul