Pe fondul deficitului de locuri la stat, deschiderea unei gradinite private pare o afacere de succes. Intreprinzatorii care au intrat in acest domeniu spun insa ca profiturile sunt modeste, comparativ cu asteptarile.

Fostul fotbalist Paul Stefanescu, care a demarat o astfel de afacere in urma cu cinci ani, povesteste ca a luat decizia infiintarii unei gradinite particulare in momentul in care cauta un loc intr-o gradinita pentru fiica lui.

In urma unei investitii initiale de 40.000 de euro, Paul Stefanescu, proprietarul gradinitei Ada Kindergarten, spune ca la acea data piata nu oferea prea multe oportunitati.

El apreciaza ca, desi pare usor din afara, este greu sa razbati intr-o astfel de activitate daca nu esti competitiv, in contextul in care cheltuielile lunare privind aprovizionarea, intretinerea spatiului, chirie, personal si regie ajung la 80% din incasari. „In primul rand trebuie sa fii parinte ca sa reusesti, sa pui si suflet in ceea ce faci, nu doar bani.

Ne orientam sa asiguram servicii bune, sa fim competitivi. Gradinitele particulare sunt ca niste cluburi private, in care intra numai cine isi permite", spune Paul Stefanescu.

In prezent, in Bucuresti exista peste 150 de gradinite particulare autorizate, insa cererea pe acest segment nu este nici pe departe acoperita, mai spune proprietarul gradinitei Ada Kindergarten. „Pentru a putea fi acoperita cererea din partea clientilor in acest moment, ar trebui sa mai fie infiintate cel putin cinci gradinite in fiecare sector al Bucurestiului", a adaugat Paul Stefanescu

Potrivit actorilor din piata, desi exista un deficit de locuri in invatamantul prescolar de stat, infiintarea unei gradinite particulare ramane, inca, un act de curaj. Costurile demararii unui business in acest domeniu, destul de mari, pot ajunge si pana la 200.000 de euro.

Cei din domeniu spun ca sumele se amortizeaza greu, asa ca, cel putin pentru inceput, acest gen de afacere reprezinta o investitie pe termen lung.

Taxa lunara poate ajunge la 1.500 de lei

La gradinitele particulare, copiii beneficiaza de programe de instruire speciale contra unor sume pe masura, din ce in ce mai multi parinti apeland la varianta alternativa a educatiei private pentru copiii lor. Taxele lunare pentru serviciile prestate de gradinitele particulare pornesc de la 400-500 de lei si ajung pana la 1.500 de lei, media fiind de 700-800 lei.

In conditiile in care intr-o gradinta sunt inscrisi 40 de copii, la o taxa medie de opt milioane de lei, un calcul simplu arata ca incasarile lunare ale unei gradinite s-ar putea ridica la circa 320 de milioane lunar (aproape 10.000 de euro).

Pachetul de servicii oferit cuprinde, in afara de programul obisnuit al zilei, servicii optionale precum lectii de balet, teatru, pictura, pian si limbi straine.

„Cei care apeleaza la serviciile unei gradinite particulare au venituri medii si peste medie, duc o viata activa, au o mentalitate moderna si pun accent pe calitatea educatiei, fiind dispusi sa plateasca oricat pentru educatia si confortul celor mici", spune Adela Mihalcea, managerul gradinitei Cuibusorul zanelor, din sectorul 5.

integral in Adevarul