Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat, joi, regulamentele de functionare a pietei contractelor la termen si tranzactionarea instrumentelor derivate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Piata derviatelor va fi inaugurata oficial dupa finalizarea operatiunilor de testare si autorizare ale participantilor (brokeri, banci de decontare, membrii compensatori) si dupa implementarea procedurilor de acces la operatiunile si platformele specifice. Aceasta va debuta cu tranzactiile la termen (futures) avand ca activ suport indicele BET, calculat de BVB, care are in componenta 10 actiuni.

Detalii tehnice ale noului produs derivat

  • activul suport al contractului futures va fi indicele BET, calculat de BVB, care are in componenta 10 actiuni;
  • pasul de cotare al contractului futures va fi de 0,1 RON;
  • multiplicatorul contractului futures va fi de 1 RON;
  • marja perceputa, atat pentru pozitiile Long, cat si pentru cele Short va fi de 10% din valoarea tranzactiei;
  • marcarea la piata a pozitiilor deschise se va face continuu;
  • pentru micii investitori, va fi disponibil un contract futures separat, mini-futures pe indicele BET, cu multiplicator 0,1 RON;
  • scadentele (datele de expirare) ale ambelor contracte vor fi in a 3-a vinere din trimestru (ex: a 3-a vinere din martie, iunie, septembrie si decembrie), aceste date fiind sincronizate cu expirarea majoritatii contractelor futures din pietele internationale (ex: indicele S&P500, Dow Jones, DAX30 samd);
  • valoarea la expirare va fi calculata in functie de media ultimei ore de tranzactionare din ziua expirarii;
  • decontarea va fi de tipul “cash-settlement”, fara livrare fizica;
  • formatorii de piata (market-maker-ii) vor fi obligati sa asigure un minim de 10 contracte atat in bid, cat si in ask, iar diferenta dintre cele doua cotatii va fi de minim 0,1 (pasul de cotare) si 40 de puncte.

    Exemplu de calcul

    Un investitor cumpara 5 contracte Futures pe indicele BET, la o valoare de 7.800 de puncte. Valoarea tranzactiei va fi de 5*7.800*1=39.000 RON. Marja perceputa, conform specificatiilor contractului futures, va fi de 39.000 RON*10/100=3.900 RON.

    Daca valoarea contractului, pana la expirare, creste la 8.000, noua marja se va calcula similar, adica: 5*8.000*1=40.000 RON.

    La scadenta, presupunand ca media ultimei ore de tranzactionare este de 8.200 de puncte, investitorul, exercitand contracul futures, va realiza un profit de 5*(8.200-7800)*1, adica 2.000 RON.

    Pentru contractul “mini-BET”, modalitatea de calcul este similara : 5*7.800*0,1=3.900 RON, de unde rezulta o marja de 3.900*0,1=390 RON, si un profit final de 200 RON.

    In scurt timp, pe langa contractele futures avand ca activ suport indicele BET, vor fi lansate si alte produse derivate, ca de exemplu contractul futures pe indicele BET-FI si contracte options pe indici.