Noul tratat european se bazeaza pe elementele fundamentale ale Tratatului Constitutional, cu toate ca proclama oficial anularea acestui document. Liderii Uniunii Europene s-au aratat optimisti in ceea ce priveste acest acord , manifestandu-si speranta ca tratatul sa fie ratificat de toate tarile membre pana in anul 2009.

Principalele prevederi ale acordului se refera la patru puncte distincte: la institutiile comunitare, la sistemul de vot si drepturile cetatenilor si la rolul parlamentelor nationale.

Punctele principale ale tratatului, prezentate de agentia Reuters

1. Institutiile Uniunii Europene

Liderii europeni vor alege un presedinte al reuniunilor Consiliului European, care va avea un mandat de doi ani si jumatate. Acesta va lua locul actualei presedintii semestriale, exercitata prin rotatie de tarile membre.

Tratatul consfinteste functia de "sef al diplomatiei europene", cu rolul de a conferi blocului comunitar o pondere mai mare pe scena internationala. Acesta ( care nu se va numi "ministru de externe al Uniunii", in urma obiectiilor Marii Britanii) urmeaza sa raspunda in fata guvernelor nationale si sa gestioneze ajutoarele externe al Comisiei Europene.

Totodata, tarile membre vor beneficia de o "clauza de aparare reciproca" , dupa modelul NATO, in cazul in care vreunul dintre ele este atacat.

2. Sistemul de vot

Sistemul de vot se bazeaza pe procedurile stipulate in Tratatul de la Nisa, pana in anul 2014. Dupa aceasta data, votul se va baza pe sistemul "dublei majoritati", care necesita acordul a 55 la suta din statele membre (65 la suta din populatia Uniunii Europene), pentru adoptarea unei decizii.

Totusi, in perioada 2014 - 2017, orice stat membru va putea sa solicite de unul singur reaplicarea vechilor reguli din tratatul de la Nisa, pentru orice decizie supusa la vot in aceasta perioada.

3. Drepturile cetatenilor

Tratatul confera caracter coercitiv actualei Carte a Drepturilor Fundamentale in toate statele membre. Marea Britanie a cerut si a obtinut o exceptare de la aceasta regula. Este vorba despre dreptul la greva, Londra nefiind de acord sa ii fie impuse din afara anumite prevederi in acest sens.

4. Parlamentele nationale

Potrivit noilor prevederi ale textului, solicitate de Olanda, parlamentele nationale vor avea capacitatea de a respinge propunerile legislative ale Comisiei Europene care contravin competentelor nationale

Comparativ cu Tratatul constitutional, noul document elimina referintele privind Constitutia Uniunii Europene si anumite simboluri, precum drapelul sau imnul european.