Sambata dimineata, liderii europeni au stabilit o foaie de parcurs pentru negocieri detaliate pe marginea unui nou tratat, care sa inlocuiasca Tratatul constitutional si sa reformeze structurile institutionale ale blocului comunitar.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a apreciat ca acordul stabilit de liderii europeni la Bruxelles reprezinta un succes.

Cancelarul german Angela Merkel - a carui tara detine presedintia semestriala a Uniunii, a declarat ca tratatul este "satisfacator" pentru toate tarile membre, ce deschide drumul catre o ulterioara extindere a blocului comunitar.

O nota aparte in summitul de la Bruxelles a facut presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a carei prestatie a fost calificata drept "prima sa victorie diplomatica majora". El a avut un rol-cheie in negocierile intense purtate la Bruxelles, fiind cel care l-a convins pe presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, sa accepte acordul.

Premierul Olandei, Jan Peter Balkenende, a precizat ca documentul este bun de luat acasa pentru a fi prezentat electoratului care a respins Constitutia in 2005.