La scurt timp dupa prezentarea raportului Comisiei Europene, ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu a dat publicitatii un comunicat de presa in care subliniaza faptul ca documentul prezentat la Bruxelles confirma prioritatile mandatului sau: adoptarea legii ANI si combaterea coruptiei la nivel local.

"Raportul constata progrese in toate cele patru domenii monitorizate: reforma sistemului judiciar, lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, infiintarea Agentiei Nationale de Integritate, prevenirea si combaterea coruptiei la nivel local" - se mai precizeaza in document.

Potrivit ministrului Justitiei, raportul confirma prioritatile mandatului sau: adoptarea Legii ANI si eficienta in lupta anticoruptie. Astfel, potrivit raportului: domeniul in care a fost intregistrat un progres important este adoptarea Agentiei Nationale de Integritate; domeniul in care progresele sunt insuficiente este lupta impotriva coruptiei la nivel inalt.

Totodata, ministrul Chiuariu a anuntat ca va prezenta Guvernului, pana in luna octombrie, un plan de actiune, cu masuri concrete pentru a remedia aspectele care raman nesatisfacatoare.

"Una dintre masuri vizeaza modificarea procedurii exceptiei de neconstitutionalitate, care nu va mai suspenda judecata cauzei. Astfel, durata excesiva a procedurilor in cauze de mare coruptie va fi scurtata" - se mai arata in comunicatul dat publicitatii de ministrul Justitiei.

Monica Macovei: In actuala forma, legea ANI nu e eficienta

Fostul ministru al justitiei, Monica Macovei, a declarat, la TVR 1, ca raportul apreciaza activitatea DNA, insa tonul optimist manifestat in legatura cu legea ANI nu e justificat, pentru ca acest organism nici nu exista. Monica Macovei sustine ca, in forma adoptata de parlamentari, legea ANI nu mai este eficienta si nu da dovada de transparenta, fiind subordonata Senatului.