Analistii economici internationali se asteapta la imbunatatirea conditiilor economice din Romania, se arata intr-un studiu realizat de Erste Bank si institutul german ZEW. Astfel, diferenta dintre parerile optimiste si cele pesimiste a fost de 32,6 puncte, cu 1,5 puncte mai mult decat in luna mai.

Dintre tarile mentionate in raport, Slovacia a obtinut un punctaj de 71,4, in vreme ce Polonia si Cehia au obtinut 65,5, respectiv 64,8 puncte.

Ungaria a fost singura tara din cele analizate al carei punctaj a fost negativ (-24,9), ceea ce inseamna ca parerile pesimiste le-au depasit pe cele optimiste.

In ceea ce priveste evolutia economiei romanesti in urmatoarele sase luni, 32,7% dintre analistii chestionati cred ca aceasta se va imbunatati, 46,9% sunt de parere ca nu vor interveni schimbari, in timp ce 20,4% cred ca aceasta se va inrautati.

Pe de alta parte, 36,3% dintre analisti sunt de parere ca inflatia va creste in 2007, si 27,3% cred ca se intrevede o scadere a inflatie.

Majoritatea expertilor chestionati (57,8%) in raportul asupra Pietelor Financiare pentru Europa Centrala si de Est au declarat ca moneda nationala a Romaniei se va aprecia si doar 20% cred ca leul va cunoaste o perioda de depreciere.

Raportul asupra Pietelor Financiare pentru Europa Centrala si de Est, realizat de Erste Bank si institutul german ZEW, include Austria, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania si Slovacia.