Potrivit unui studiu al Bancii Mondiale, introducerea pensiilor obligatorii presupune, in primul an, transferul unui procent de doi la suta din contributii dinspre sistemul public, valoare care va creste treptat cu 0,5 la suta anual, urmand sa ajunga in 2016 la sase la suta.

Cresterea valorii contributiilor care vor fi transferate va determina majorarea costurilor. Potrivit institutiei financiare internationale, aceste costuri vor ajunge la un nivel mediu anual de 0,7 la suta din PIB, in perioada 2012-2017.

Sistemul de pensii cu trei piloni a fost conceput de Banca Mondiala pentru a veni in sprijinul statelor din Europa Centrala si de Est si altor state in curs de dezvoltare.

In Europa de Vest sistemul public de pensii reprezinta inca o componenta dominanta in state precum Franta, Italia, Spania si Germania, de altfel si tarile cele mai afectate de greve si miscari sociale in ultima perioada, in timp ce in Olanda, Elvetia sau Islanda sistemul pensiilor private facultative este foarte dezvoltat.

Conform reglementarilor in vigoare, toti angajatii cu varsta de pana in 35 de ani sunt obligati sa aleaga un fond de pensii privat, unde angajatorul le va transfera doi la suta din salariul brut, in primul an, procentajul urmand sa creasca cu 0,5 la suta pe an, bani care merg acum la fondul public de pensii. In acest moment, contributia la fondul de pensii este de 9,5 la suta.

si salariatii cu varsta intre 35 si 45 de ani le vor putea cere angajatorilor sa le plateasca doi la suta din salariul lor brut intr-un fond de pensii privat. Cei peste 45 de ani nu o pot face.

integral in Romania Libera