Guvernul sustine ca majorarea pensiilor cu 43% anul viitor nu va necesita o majorare a fiscalitatii si va permite si o reducere de contributii sociale (CAS), dar fara sa detalieze sursele de finantare a masurii.

Mai mult, Guvernul spune ca va putea opera si o reducere a contributiilor sociale, asa cum a promis in cursul acestui an, dupa cum reiese din scrisoarea trimisa presedintelui.

Publicata ieri de Guvern, scrisoarea nu contine insa estimari viitoare, ci mai mult evolutii din perioada 2004 - 2007 care, daca ar fi repetate, ar asigura sustenabilitatea majorarii pensiilor.

Singura fraza (din intreg documentul de trei pagini) care se refera la viitor este "efectele dezvoltarii economice, a castigurilor salariale si a numarului de salariati vor permite, in anul 2008, o crestere a pensiilor cu 43%, fata de nivelul actual si, in consecinta, cresterea punctului de pensie de la 396 de lei la 568 de lei, respectiv 37,5% din salariul mediu brut".

Radu Craciun, analist-sef la banca ABN Amro Romania, spune ca discutia privind majorarea pensiilor se poarta in prezent strict la nivel politic, nu tehnic si ca pana la aparitia proiectului legii bugetului pe 2008 nu va exista o clarificare a situatiei. "Se discuta prea putin pe cifre si prea mult politic.

Pana nu va aparea un proiect de buget pe 2008, orice discutie suplimentara nu va aduce clarificari", afirma Craciun.

Integral in Ziarul Financiar