Desi nu a devenit functionala, piata pensiilor private obligatorii este deja subscrisa, in intentii, cu un surplus de aproximativ 150%.

Din dorinta de a captura o cota cat mai mare din piata, bancile si societatile de asigurari arunca in joc sute de milioane de euro si cei mai buni oameni.

Piata fondurilor de pensii private este supranumita "afacerea deceniului" de catre specialistii care estimeaza ca veniturile din aceasta activitate vor ajunge in primii trei ani la 1 miliard de euro, urmand ca dupa primii 10 ani de functionare ritmul sa se accelereze pana la 10 miliarde de euro.

Pensiile private vor construi o noua piata concurentiala in domeniul financiar, care va conduce la cresterea pietei de capital, a numarului de emitenti, a lichiditatilor si va aduce noi titluri financiare, declara in urma cu o luna presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea.

Patru companii se lupta sa devina lider

Odata cu depunerea documentatiei la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, mai multe dintre cele 15 companii si-au anuntat intentia de a deveni lideri de piata.

Printre cei mai ambitiosi jucatori aliniati la start se numara Aviva Fond de Pensii, ING Fond de Pensii, BCR Administrare Fond de Pensii si Allianz-Tiriac Pensii Private, fiecare dintre acestia dorind sa detina o cota de 30% din totalul pietei.

"Ne asteptam la un milion de clienti pe pilonul II pana la sfarsitul anului", a declarat directorul ING Asigurari, Bram Boon. De asemenea, Aviva Fond de Pensii a anuntat ca fiind cel mai important obiectiv, pe termen scurt, pozitionarea ca lider de piata, in conditiile unei investitii de 100 milioane de euro.

In ceea ce priveste pozitionarea pe piata pensiilor private obligatorii a companiei Allianz-Tiriac, reprezentantii acesteia au afirmat in repetate randuri ca "Allianz-Tiriac are toate sansele sa devina lider".

Bazandu-se pe reteaua teritoriala extinsa, perceptia de lider pe piata bancara si experienta internationala in pensii a grupului Erste, BCR Administrare Fond de Pensii nu a ezitat nici ea sa-si faca publice planurile de a deveni lider al pietei de profil.

Cei mai multi si-au propus 10-12% din piata

Altii mai putin ambitiosi, sau poate realisti pe fortele proprii, si-au propus o felie mai mica din prajitura pensiilor private obligatorii.

Astfel, compania de administrare a pensiilor BT Aegon tinteste sa devina unul dintre primii cinci jucatori de pe piata romaneasca, vizand o cota de piata de 15% din pensiile private obligatorii.

De asemenea, Interamerican Pensii a anuntat ca, in prima etapa, societatea se va concentra pe pilonul II, unde isi propune sa obtina o cota de piata de 10-15%.

"Concentrarea pe pilonul II este pur si simplu o chestiune de prioritati. Intentionam sa castigam o cota de piata de 10%-15% din pensiile obligatorii", a declarat Frans van der Ent, director general al companiei.

OTP Fond de Pensii, Generali Fond de Pensii si Bancpost si-au propus sa atinga o cota de piata de 10-12%, ceea ce reprezinta peste 350.000 de clienti, raportat la un total de 3,5 milioane de participanti.

"Pentru anul acesta, estimam o cota de piata de 10-12% atat pentru pilonul II, cat si pentru pilonul III", afirma Marius Floarea, director general al OTP Fond de Pensii.

Omniasig Pensii Private tinteste 10% din piata pensiilor obligatorii si doreste sa atraga 350.000 de clienti pentru pilon II, in primul an de activitate, a declarat directorul general al companiei, Cristina Nitescu.

De asemenea, Prima Pensie Fond de Pensii, membra a grupului international Prva, partener al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, are ca obiectiv atingerea unui numar de 350.000 de clienti pentru fondul de pensii private obligatorii, adica 10% din piata.

BRD si AIG nu au declarat ce cota de piata tintesc pe acest segment, insa, avand in vedere capacitatea la nivel international, in cazul AIG, si perceptia de ocupant al locului doi in piata bancara, in cazul BRD, se estimeaza ca acestea au toate sansele sa isi ia o cota parte de 15%.

Un articol de Adina Vlad

Integral in Curierul National