Imediat, acestia au solicitat statutul de refugiat. Sapta?mana trecuta, fenomenul a luat, insa, amploare.

Joi, in zona Cruceni, a fost prins un alt grup, format din opt persoane. A doua zi dimineata, in jurul orei 9, politistii de la postul din Uivar, impreuna cu colegii de la Politia de Frontiera din Cruceni, au descoperit alti 25 de sarbi, care au trecut ilegal granita in Romania, peste camp.

Grupul era format din cinci barbati, cu varste cuprinse intre 26 si 45 ani, cinci femei cu varste cuprinse intre 22 si 39 ani si 16 copii, cu varste cuprinse intre 2 si 17 ani. A doua zi, a fost prins un alt barbat, de 31 de ani, care s-a ratacit de cei cu care a trecut ilegal frontiera. Sambata dimineata s-a dat alarma la sectorul Jimbolia al Politiei de Frontiera.

In jurul orei 4 dimineata, o echipa aflata in patrulare a observat, cu ajutorul aparaturii de vedere pe timp de noapte, un grup de persoane care venea dinspre Serbia. Au fost retinuti doi barbati, trei femei si cinci copii cu varste intre 2 si 16 ani.

Nici unul dintre cei prinsi nu avea viza de intrare in tara si, imediat ce au fost retinuti, cu totii au solicitat statutul de refugiat in Romania. „Din momentul in care orice cetatean strain, intrat ilegal pe teritoriul roma?nesc, solicita statul de refugiat, suntem obligati sa anuntam Oficiul Roman pentru Imigrari.

Solicitantii sunt preluati de acestia pentru restul procedurilor legale si nu li se intocmesc dosare penale pentru trecerea ilegala a frontierei de stat”, a explicat comisarul Viorel Alexe, purtatorul de cuvant al Directiei Politiei de Frontiera Timisoara.

Toti cei 56 de sarbi care au solicitat statutul de refugiat sunt din localitati din Voivodina. „In momentul in care au fost prinsi, toti au declarat ca sunt tigani, cu cetatenie sarba, si solicita statutul de refugiat deoarece au avut probleme in satele unde locuiesc. Solicitantii urmeaza sa fie distribuiti la centrele din Timisoara, Radauti si Galati.

Ulterior, conform procedurilor, fiecare urmeaza sa fie supus unui interviu pentru a se stabili care sunt motivele exacte pentru care solicita sa obtina statutul de refugiat. Pentru fiecare caz in parte urmeaza sa se ia o decizie”, a declarat comisarul Catalin Necula de la Oficiul Roman pentru Imigrari.

Un articol de Dragos Bota

Integral in Gandul