Procedura alegerii Patriarhului Bisericii Ortodoxe

de B. Blagu     HotNews.ro
Luni, 30 iulie 2007, 0:00Potrivit Statutului de functionare a Bisericii Ortodoxe Romane, locotenenta patriarhala in cazul vacantarii scaunului de Patriarh ii revine de drept ierarhului cu cea mai mare vechime de la hirotonisire. In acest moment, persoana care indeplineste aceste conditii este IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului.

In cazul in care acesta va refuza, locotenenta va fi asigurata de ierarhul cu cea mai mare vechime dintre cei ramasi. Momentan, acesta ar fi IPS Bartolomeu Anania.

Persoana care asigura locotenenta nu poate candida pentru ocuparea scaunului.

Sinodul este convocat la 41 de zile dupa vacantare, pentru desemnarea candidatilor. Fiecare membru al Sinodului bifeaza pe un buletin de vot “cu frica de Dumnezeu si sub insuflarea Duhului Sfant, numele celui pe care il crede vrednic sa fie ales”, saruta Evanghelia si depune buletinul in urna.

Se desemneaza doi sau trei candidati dintre care, in aceeasi zi, va fi ales ocupantul scaunului de Patriarh.

Procedura continua la Colegiu Electoral Bisericesc care este format din membrii Sfantului Sinod, reprezentantii eparhiilor in Adunarea Nationala Bisericeasca (un cleric si doi mireni din fiecare eparhie), membrii clerici si mireni ai Adunarii eparhiale a eparhiei vacante, decani ai Facultatilor de Teologie si directori ai Seminariilor Teologice Liceale (cate unul pentru fiecare Mitropolie).

Procedura tehnica de votare este aceeasi ca in cazul desemnarii candidatilor. Pe perioada desfasurarii sedintei Colegiului Electoral, niciunul dintre membrii acestui organism nu poate parasi sala decat motivat.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


168 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  IPS Daniel, Patriarh? (Luni, 30 iulie 2007, 19:14)

  dudu [anonim]

  Probabil va fi ales Daniel, actualul Mitropolit al Moldovei si Bucovinei?
 • 0 (0 voturi)    
  D-zeu sa-l ierte... (Luni, 30 iulie 2007, 19:42)

  tetelu [anonim]

  ...dupa cate biserici a demolat si pe cati a turnat la securitate...
 • 0 (0 voturi)    
  NU lui Daniel (Luni, 30 iulie 2007, 20:04)

  Catalin [anonim]

  Sunt moldovean, dar sper din tot sufletul sa nu fie Daniel. Prefer un ardelean deschis la minte si nu un lingusitor precum Daniel. In rest, numai de bine
 • 0 (0 voturi)    
  A venit vremea... (Luni, 30 iulie 2007, 20:07)

  Oli [anonim]

  A venit vremea ca aceast institutie fundamentala si piatra de temelie a neamului sa capete in fruntea ei pe cel care poate sa o conduca si sa o innoiasca: IPS SOFRONIE!
  Asa sa ne ajute Dumnezeu!
 • 0 (0 voturi)    
  noul Patriarh (Luni, 30 iulie 2007, 20:52)

  prof ion [anonim]

  s-ar cadea sa fie un episcop sau un mitropolit care s-a purtat crestineste cu greco-catolicii si inainte si dupa '89, este sansa noastra
 • 0 (0 voturi)    
  noul Patriarh (Luni, 30 iulie 2007, 20:56)

  prof. ion [anonim]

  e clar, ramaneti in fundamentalismul vostru care infunda spiritualitatea romana
 • 0 (0 voturi)    
  Doamne Binecuvinteaza Romania! (Luni, 30 iulie 2007, 20:59)

  ionel daniel [anonim]

  sa speram ca va fi ales un Patriarh model de ecumenism si credinta, cinste si dreptate !

  nu imi doresc deloc un "taliban" .

  mi-as dori un partiarh ecumenic, deschis dialogului, care sa promoveze valorile traditionale ale ortdoxismului romanesc cu dragoste, cu pace , cu propriul sau comportament,
  nu cu zbieraturi si amenintari la adresa catolicilor si a protestatilor, nu cu pupaturi "ecumenice" in fata camerelor de luat vederi si apoi atatare la ura confesionala (sau mai degraba tolerarea ei) in comunitatile mici de la tzara.

  mi-as dori un partiarh cu fatza in primul rand spre Dumnezeu, nu doar spre traditii si dogme, ci spre adevarul biblic revelat in Scripturi si uitat acum deseori in favoarea "noutatilor" din monden.

  mi-as dori un patriarh care sa promoveze concilierea, pacea, dragostea, intoarcerea la Dumnezeu in umilinta, in recunoasterea greselilor (inclusiv a celor din per comunista ale preotilor), in propovaduirea iertarii lui Dumnezeu, in promovarea "pocaintei" sincere a fiecarui crestin asa cum se afirma dealtfel in orice liturghie.

  mi-as dori un patriarh care sa aduca Biserica mai aproape de Om prin dragoste , prin promovarea invataturilor Sf Apostol Pavel asa cum au fost lasate ele in Noul Testament , nu prin potrivirea cu "chipul veacului acestuia" sub umbrela asa-zisei "nevoi de modernizare"...
  deci un partiarh care sa constientizeze vremurile in care traim si nevoia de a nu izola biserica intr-un turn de fildes,
  a o aduce in viata sociala , in "viata cetatii" PENTRU A FI O LUMINA , nu pentru a tolera non valorile si fals valorile acestor vremuri.

  !!!
  Si cel mai mult mi-as dori un patriarh care sa spuna ca si
  Psalmistul David
  Psalmul 69:9 " Caci rivna Casei Tale ma maninca si ocarile celor ce Te ocarasc pe Tine cad asupra mea" ...
  !!!

  Haideti sa ne rugam cu totii ca Dumnezeu sa dea tarii noastre si bisericii ortodoxe romane un astfel de om !

  Doamne Binecuvinteaza Romania!

  ionel daniel,
  cluj napoca.
 • 0 (0 voturi)    
  patriarhul (Luni, 30 iulie 2007, 21:11)

  cumatrul [anonim]

  Vad aici numai inteligenti si mai ales oameni adevarati care se pricep cine trebuie sa fie Patriarh. Nu credeti ca sunt destui care se pricep la fotbal si politica ca sa va mai dati cu parerea. Unde este umilirea si altele de genul asta...

  Hai bagati de un fotbal dragi forumisti si lasati biserica sa-si aleaga pe cine crede ea (biserica) ca este mai bine. Stiu ei cine trebuie sa fie ales...
 • 0 (0 voturi)    
  Noul Patriarh (Luni, 30 iulie 2007, 21:15)

  Ciprian Hangan [anonim]

  Va fi I.P.S.S. Parintele Mitropolit Daniel, fiul de botez in calugarie al Preacuviosului Parinte Cleopa Ilie. Romania are nevoie de un Patriarh iscusit in cele duhovnicesti, de un Duhovnic bun. O sa vedeti ca nu va fi ales nici un liturghisitor bun, nici un iscusit in dreptul canonic bun, nici alt Ierarh cu alt dar bun, ci un Duhovnic bun, ca sa aline ranile romanilor de astazi. Comunistii au epuizat resursele lor de a-si propune propiul candidat, si insusi P.F. Parinte Patriarh Teoctist l-a lasat pe Mitropolitul Moldovei, care este al doilea in Ierarhia Bisericii ( Mitropolia Moldovei este a doua dupa cea a Munteniei ), drept urmas la Tronul de Patriarh ca si restabilizator si initiator al renasterii Traditiei.
 • 0 (0 voturi)    
  Ar trebui ca viitorul Patriarh ... (Luni, 30 iulie 2007, 21:25)

  iwo [anonim]

  Ar trebui ca viitorul Patriarh sa fie capabil sa restabileasca credibilitatea Bisericii Ortodoxe (atat de atacata in toate mediile) in spatiul public. Ar trebui sa fie un om care sa se impuna prin statura sa spirituala si prin verticalitatea sa morala, dar mai ales sa sa poata comunica direct cu oamenii, sa le poata ajunge direct si spontan "la inima". Si prin aceasta capacitate, el ar putea convinge. De aceea, trebuie ales bine. Poate n-ar fi rau ca ziarele sa testeze ce figura ecleziala ar fi draga romanilor, in cine anume si-ar vedea viitorul Patriarh. Chiar daca decizia apartine Sinodului, poate n-ar fi rau sa fie simtit si pulsul oamenilor. Deocamdata, primul la care ma gandesc este Parintele Rafail Noica.
 • 0 (0 voturi)    
  Un alt semn al schimbarii, pentru Romania! (Luni, 30 iulie 2007, 22:11)

  nana1929 [anonim]

  Dumnezeu sa-l ierte! Cine stie cu ce ganduri a murit?!
  Noul Patriarh, ar trebui sa fie unul care sa-l preaslaveasca pe Dumnezeu, la adevarata LUI valoare si sa-si aduca aminte ca este un simplu om, ca noi toti de altfel.
 • 0 (0 voturi)    
  Nicolae Corneanu (Luni, 30 iulie 2007, 22:28)

  banateanul [anonim]

  da ionel daniel , asa este.

  frumos citatul din Psalmi, noul patriarh ar trebui sa fie in primul rand un om cu dragoste neprefacuta pentru Biserica si pentru Dumnezeu .

  unii spun ca cel mai potrivit ar fi Nicolae Corneanu , un om smerit, cu frica de Dumnezeu.
 • 0 (0 voturi)    
  Cu frica de Dumenzeu. Nu comunist (Marţi, 31 iulie 2007, 0:01)

  frica de Dumnezeu [anonim]

  Lupte mari taica, lupte mari. Putere, mandrie si ingamfare. sa ne dea Domnul un Patriarh umil si cu frica de Dumnezeu. Cu frica de Dumnezeu, Si mai ales umil cu frica de Dumnezeu
 • 0 (0 voturi)    
  Bartolomeu Anania (Marţi, 31 iulie 2007, 1:05)

  moga [anonim]

  cred ca ar fi potrivit sa devina noul Patriarh
 • 0 (0 voturi)    
  sper ca sa aleaga cu bap nu pe clanuri! (Marţi, 31 iulie 2007, 9:23)

  mitza [anonim]

  sper din toata inima sa nu fie daniel... cel putin al doilea patriarh din romania postcomunista sa nu fi fost devotat regimului ATEU dinainte de 89', shi aici daniel cam pica testu. ps: stiti care regim, acela cu bisericile demolate, prigoana enoriasilor din sate shi de la oras, acela in care era ceva sa poti in unele localitati sa-ti botezi copilu. totul sub mana obladuitoare a patriarhului care cica a salvat ce a putut. chiar asa de a salvat?... in 22 decembrie 1989 numai biserica mai condamna actiunile huliganice de la Timisoara. in rest sa nu fie cum ma tem, o algere pe clanuri mai ceva ca impartirea strazilor de catre mafie. shi sa aleaga intelept. shi pentru cei ce cred ca va fi ales Anania: desi are un trecut mai curat ca multi altii, nu are sustinere in sinod. Ce sa-i faci daca critici decizii ale acestui for, care sunt imorale. mai greu prinzi scaunul...
 • 0 (0 voturi)    
  Mitropolitul Daniel - extrase din biografie (Marţi, 31 iulie 2007, 9:32)

  Ducu [anonim]

  "Studii in strainatate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestanta a Universitatii de Stiinte Umane din Strasbourg (Franta), unde a primit titlul de doctor in teologie la 15 iunie 1979. Teza a fost pregatita sub indrumarea a doi reputati profesori francezi: Gerard Ziegwald si Andre Benoit, primind calificativul maxim. A devenit astfel doctor al Universitatii din Strasbourg.
  A mai studiat apoi, doi ani, la Universitatea „Albert Ludwig“ din Freiburg im Breisgau, la Facultatea de Teologie Catolica (Germania). Din anul 1980 a activat ca lector la Institutul Ecumenic de la Bossey - Elvetia, fiind si profesor asociat la Geneva si Fribourg (Elvetia). "
  O biografie interesanta pt. un potential Patriarh.
  Fara alte comentarii!
 • 0 (0 voturi)    
  IOAN BUGA - patriarh pentru reinvierea BOR (Marţi, 31 iulie 2007, 9:37)

  dumitru [anonim]

  Este necesar un om care sa inoiasca BOR, cu iubire de Dumnezeu nu cu frica de Dumnezeu.
 • 0 (0 voturi)    
  noul patriarh (Marţi, 31 iulie 2007, 9:57)

  Ioan-Mures [anonim]

  Va trebui sa fie un barbat curat din toate punctele de vedere,cu abilitati duhovnicesti si spirituale unanim recunoscute, poliglot, si , nu in ultimul rand, cu tinerete fizica si psihica...
 • 0 (0 voturi)    
  Mitropolitul Basarabiei (Marţi, 31 iulie 2007, 10:01)

  dan toader [anonim]

  Nu stiu cine indeplineste functia dar ar fi un semnal foarte puternic.
 • 0 (0 voturi)    
  @ tetelu (nr 2) (Marţi, 31 iulie 2007, 10:09)

  alin [anonim]

  poti lua linistit o gura de asfalt. macar ai bunul simti si nu vorbi de rau pe cei ce nu mai sunt printre noi!
 • 0 (0 voturi)    
  Daniel patriarh? (Marţi, 31 iulie 2007, 10:20)

  Ciprian [anonim]

  IPS Daniel... este implicat profund in Miscarea Ecumenica Europeana deci este indeajuns de deschis la minte. Poate mai mult decat vor crede "moldovenii" diletantzi de pe acest forum. Cat despre colaborarea cu securitatea... de obicei doar cei frustrati si cu potential de turnatori se preteaza la acest tip de comentarii.
  "Parutu's'a Duhului Sfant si noua..." Va fi ales cel care va trebui sa fie ales... de data asta cu girul Duhului Sfant.
  Dumnezeu sa'l odihneasca!
 • 0 (0 voturi)    
  patriarh omul lui Dumnezeu (Marţi, 31 iulie 2007, 11:30)

  ruginesti [anonim]

  Sa speram ca noul Patriarh va aduce speranta si reincrederea in valorile Bisericii. Asteptam solutionarea dreapta a conflictului de interese din Biserica Vranceana , asteptam......
 • 0 (0 voturi)    
  anti-ecumenic (Marţi, 31 iulie 2007, 14:12)

  x [anonim]

  Sper sa fie ales un patriarh care sa nu puna mare pret pe asa-zisul ecumenism de azi; am vazut , in sfarsti spus clar de actualul papa ce cred ei de fapt. Sper sa fie ales nu un "functionar", ci un om cu adanca traire (nu neaparat studii teologice) , un om precum parintele Rafail Noica.
 • 0 (0 voturi)    
  sa ne rugam (Marţi, 31 iulie 2007, 14:49)

  livada [anonim]

  Haideti sa nu mai propunem noi pe noul Patriarh ci sa ne rugam ca Dumnezeu sa ne daruiasca un Patriarh mai bun decit meritam noi. Avem din nou ocazia sa masuram taria rugaciunii romanilor.
 • 0 (0 voturi)    
  ? (Marţi, 31 iulie 2007, 15:14)

  Nicolaie [anonim]

  ati inebunit toti
 • 0 (0 voturi)    
  raspuns (Marţi, 31 iulie 2007, 15:18)

  anonim [anonim]

  cei care spun ca a demolat si a turnat atat lume la securitate se inseala.cine se putea impotrivi lui ceausescu pe vremea aceea sau comunistilor.si daca stam sa ne gandim dupa ce s-a terminat cu comunismul a fost un patriarh foarte bun dar in acele vremuri nu putea face rabat de la ordinele comunistilor altfel i-ar fi fost mai rau BOR-ului.Dumnezeu sa il odihneasca in pace
 • 0 (0 voturi)    
  de acord (Marţi, 31 iulie 2007, 17:16)

  x [anonim]

  de acord cu persoana care semneaza "livada" asa este, am gresit si eu. Sa ne rugam pentru un patriarh mai bun decat meritam si sintem.
  Cu bine
 • 0 (0 voturi)    
  IPS Daniel (Marţi, 31 iulie 2007, 18:52)

  Mircea Sarghi [anonim]

  La unirea principatelor a fost stabilit cine va fi patriarhul ortodoxiei din Romania. Si anume cel ce reprezinta Moldova. Am pierdut capitala economica la Unire, dar Iasul a ramas capitala spirituala! IPS Daniel a fost numit inainte de nastere, asa ca nu mai parlamentati degeaba.
 • 0 (0 voturi)    
  noul patriarh (Joi, 2 august 2007, 22:52)

  razvan [anonim]

  eu as dori ca noul patriarh sa fie ales mitropolitul teofan al olteniei,pentru ca am inteles ca asta si-ar fidorit si prea fericitu patriarh teoctist.
 • 0 (0 voturi)    
  RUGATI-VA (Vineri, 3 august 2007, 9:07)

  cristina [anonim]

  Daca toti crestinii s-ar ruga,ar fi mult mai bine decat daca isi dau cu parerea despre cine ar trebui sa fie patriarh.
  Oare nu aveti incredere ca DUMNEZEU va face,ca de obicei,ceea ce trebuie pentru ca sa ne fie bine?
  Indiferent cine va fi in fruntea Bisericii,va fi cel ales de Dumnezeu!
  RUGATI-VA!!!
 • 0 (0 voturi)    
  sa ne rugam (Sâmbătă, 11 august 2007, 23:02)

  cecilia [anonim]

  sa ne rugam,si va rindui bunul Dumnezeu,un nou patriarh.Personal,nadajduiesc,sa fie ales,Preasfintitul Bartolomeu.Toate cele bune,tuturor si Doamne ajuta!
 • 0 (0 voturi)    
  Si Duhului Sfant (Duminică, 26 august 2007, 5:06)

  nicolae [anonim]

  Doua nume mari,dar amandoua nu isi doresc asa asta,Prea multa modestie sau smerenie poate uneori strica:Bartolomeu si Rafaif Noica .Doamne mantuieste pe amandoi si fie voia ta! Amin.

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by