Drept urmare, Cristian Sima anunta convocarea unei Adunari Generale a Bursei, care sa decida daca acest consiliu sau un altul este cel capabil sa creeze si sa indeplineasca o astfel de strategie. „N-am reusit sa fac ceea ce mi-am propus in calitate de membru al boardului bursei.

Voi incerca sa cumpar actiuni la BVB pentru a reusi sa schimb actualul Consiliu de Administratie cu oameni mult mai dinamici. Nu mai vreau sa invinuiesc pe nimeni, dar cred ca actualul Consiliu trebuie inlocuit“, anunta Sima.

Potrivit statutului BVB, convocarea unei noi AGA la BVB se poate face cu acordul actionarilor care detin minimum 10% din numarul de actiuni.

La acest moment, WBS Holding detine 4% din actiunile BVB. Deci, teoretic, Sima mai trebuie sa gaseasca alti actionari pentru convocarea AGA. Un ajutor vine din partea casei de brokeraj SSIF Broker Cluj, care detine si ea 3% din numarul total de actiuni de la BVB.

Un alt membru al Consiliului de Administratie al BVB, Petru Prunea, presedinte al SSIF Broker Cluj, sustine ca intelege gestul lui Sima, intrucit actualul board al bursei este „o cooperativa de vot“.

„In Consiliul bursei nu se poate lucra. Este o cooperativa de vot peste care nu se poate trece. Gestul lui Sima este unul normal. In plus, unii membri din CA detin mai multe functii in alte institutii ale pietei de capital.

De asemenea, nu inteleg cum au putut ajunge vicepresedinti la BVB Dan Paul si Pop Ovidiu Sergiu, oameni ale caror case de brokeraj ocupa ultimele pozitii din punctul de vedere al valorii tranzactiilor“, spune Petru Prunea.

Presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Septimiu Stoica, sustine ca o noua AGA la BVB va avea loc cu siguranta in toamna, deoarece atunci cind un membru al Consiliului de Administratie isi da demisia, doar in urma unei noi AGA se poate alege un alt membru.

„Bursa de Valori Bucuresti are mai multe AGA intr-un an, deci oricind se poate pune in discutie revocarea actualei echipe de conducere. Nu doresc sa comentez gestul domnului Sima, dar actuala conducere a fost aleasa de brokeri si doar ei o pot schimba. In plus, nu inteleg acuzele domnului Sima privind ritmul cu care se introduc produsele derivate la BVB.

Pentru ca domnul Sima a venit in primavara acestui an in Consiliul de Administratie al BVB, iar noi am inceput inca din 2006 sa lucram la proiectul privind produsele derivate“, ne anunta Septimiu Stoica.

Presedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul, ne-a declarat ca este in vacanta si nu este la curent cu noutatile de la BVB. „Fiecare este liber sa faca ce vrea“, spune Dan Paul.

Integral in Cotidianul