Premierul Calin Popescu Tariceanu a reamintit ca "decizia pe care Guvernul a luat-o cu privire la majorarea pensiilor cu 43% incepand cu 1 ianuarie 2008 ramane valabila". Acest lucru inseamna ca anul viitor punctul de pensie va ajunge la 568 lei.

Majorarea pensiilor a fost criticata si pusa sub semnul intrebarii atat de numerosi analisti economici, cat si de presedintele Traian Basescu. El a promulgat, la mijlocul lunii iulie, Legea pensiilor, declarand insa ca isi mentine rezervele in ceea ce priveste sursele de finantare necesare pentru aplicarea acestui act normativ.

Inainte de promulgare, a cerut Guvernului sa-i prezinte sustenabilitatea aplicarii Legii pensiilor in perioada 2008-2010 si, daca este posibil, o evaluare pentru 2011-2013. Raspunsul Guvernului a fost unul politic, nicidecum unul tehnic si a fost aspru criticat de presedintele Basescu.

De acelasi tratament au beneficiat si semnatarii scrisorii, ministrii Finantelor si Muncii, Varujan Vosganian, respectiv Paul Pacuraru, despre care seful statului a spus ca sunt incompetenti si a prezentat o analiza facuta de departamentele Presedintiei privind sustinerea financiara a cresterii pensiilor.

Tot in sedinta de guvern de ieri, premierul Tariceanu le-a cerut ministrilor Muncii si Finantelor sa analizeze, pana saptamana viitoare, reducerea cu 10% a numarului de functionari din administratia publica.

Un articol de Eliza Roibu

Integral in Romania libera