Potrivit Executivului, modificarea legislatiei din domeniul asigurarilor a fost determinata de necesitatea armonizarii cu practicile Uniunii Europene si alinierii la standardele europene a legislatiei rutiere din Romania.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, la recomandarile misiunilor europene de specialitate, a initiat un proiect legislativ care sa faciliteze solutionarea mai rapida si mai putin birocratica a incidentelor din trafic soldate cu tamponari usoare, fara incalcarea legislatiei rutiere in vigoare.

Potrivit Executivului, statutul de tara membra a Uniunii Europene, stimuleaza Romania sa adopte o serie de bune practici prin compararea cu alte experiente europene.

Numarul de vehicule intrate in circulatie a inregistrat o crestere spectaculoasa in ultimii ani, situatie ce a favorizat inmultirea numarului de accidente si cresterea solicitarilor adresate societatilor de asigurare pentru recuperarea prejudiciilor.

Introducerea constatului amiabil duce la scurtarea procedurilor de recuperare a prejudiciilor in caz de accidente de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, reprezentand o alternativa in solutionarea lor, protocolarea acestora de catre organele de politie ramanand in vigoare in conditiile legii.

Astfel, in cazul accidentelor auto usoare, la care nu se inregistreaza raniri de persoane, informarea societatilor de asigurare se poate face si in baza unui formular tipizat, eliberat de catre asigurator,

denumit constatare amiabila de accident, pe care conducatorii vehiculelor respective consemneaza circumstantele producerii evenimentului, datele de identificare ale persoanelor si vehiculelor

implicate, precum si cele ale asiguratorilor. Acesta se transmite societatii de asigurare, odata cu polita de asigurare RCA.

Integral in Smart financial