Seful interimar al parchetelor militare din Romania, generalul Dan Voinea, a finalizat instrumentarea dosarului cu privire la atentatul terorist impotriva postului de radio Europa Libera petrecut in luna februarie 1981 la Munchen.

Potrivit site-ului www.europalibera.org, mai multi jurnalisti romani care lucrau la Europa Libera in momentul atacului cu bomba din 1981, intre care si Neculai Constantin Munteanu, s-au constituit parte vatamata in acest dosar. Principalul acuzat este teroristul Carlos, supranumit sacalul, despre care se spune ca a pus la cale atacul la comanda Securitatii romane.

In acest dosar va fi audiat si generalul de Securitate in rezerva Nicolae Plesita, banuit ca s-a intalnit cu teroristul Carlos la Bucuresti inainte de savarsirea atentatului. Autor al mai multor atentate teroriste, Carlos sacalul ispaseste la ora actuala o pedeapsa de inchisoare pe viata, in Franta, pentru asasinarea in 1975 a doi agenti secreti francezi.

Generalul Pacepa, adjunct al serviciului de spionaj comunist din 1966 pana in 1978, cand a defectat in SUA, a declarat in 2005 ca, la cativa ani dupa atentatul terorist de la Europa Libera, "un ofiter al Centralei de Informatii Externe, care lucra sub acoperire diplomatica in Germania, a cerut azil politic in SUA si a predat autoritatilor americane documente originale ale CIE, din care a

rezultat, printre altele, ca aceasta actiune criminala a fost organizata cu ajutorul teroristului international Ilici Ramirez Sanchez, alias Carlos sacalul, si a fost coordonata de generalul Plesita".

Integral in Romania Libera