Optiunile pentru unul dintre fondurile de pensii obligatorii, aceasta fiind denumirea sub care sunt cunoscute, trebuie facute pana la data de 17 ianuarie, romanii avand astfel patru luni la dispozitie pentru a lua aceasta decizie.

O persoana poate adera la un singur fond de pensii autorizat pe Pilonul II. In cazul in care aceasta semneaza adeziuni la doua sau mai multe fonduri de pensii, ele urmeaza sa fie declarate nule, iar respectiva persoana sa fie redistribuita, de un program informatic, la unul dintre fondurile de pensii autorizate.

Cei care nu vor opta pentru niciun fond de pensii vor fi distribuiti, de asemenea, la unul dintre fondurile autorizate. Distribuirea angajatilor cu varste de pana la 35 de ani la fondurile de pensii urmeaza sa fie realizata dupa incheierea celor patru luni.

Cum aderati la un fond

Pentru a adera la un fond de pensii trebuie sa semnati un act de adeziune si sa puneti la dispozitia administratorilor fondului datele personale, precum codul numeric personal sau societatea la care sunteti angajat.

Cum aflati ofertele de pensii obligatorii? Informatii vor fi din abundenta, prin toate mijloacele, iar agentii de marketing vor da mii si mii de telefoane.

Administratorii au aruncat in lupta care incepe astazi nu mai putin de 122.000 de agenti de marketing, iar aceasta cifra va creste pe masura ce vor fi si altii autorizati.

Cei care pot adera la unul dintre fondurile autorizate pe Pilonul II nu au voie sa semneze decat un singur act de adeziune. In cazul in care semneaza doua astfel de acte, adeziunea este anulata si vor fi distribuiti aleatoriu la unul dintre fondurile autorizate.

Cei care doresc sa schimbe fondul de pensii in primii doi ani de functionare vor trebui sa plateasca administratorului un comision de penalizare, care se ridica la 5% din activele acumulate, potrivit celor mai multe prospecte de fonduri de pensii.

Integral in Evz