Fondurile de pensii administrate privat care vor avea mai putin de 100.000 de clienti nu vor putea exista, a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Gabor Kepecs, directorul general executiv al Aegon pentru Europa Centrala si de Est.

„Daca numarul participantilor la fond este cuprins intre 100.000 si 200.000, supravietuirea acestuia depinde de eficienta; sub 200.000 de cotizanti poti administra fondul, dar costurile pe participant vor fi mai mari decat ale altora. La un numar de membri de peste 200.000, oricine poate supravietui”, a spus Kepecs.

El apreciaza ca in trei-patru ani vor fi de vanzare societati de administrare a fondurilor de pensii obligatorii.

In afacerea pensiilor administrate privat au intrat 17 administratori. Acestia si-au propus tinte ambitioase care adunate insumeaza 280%. In momentul in care se negociaza vanzarea unui administrator de pensii obligatorii si fondul pe care il administreaza, sunt analizate mai multe aspecte: marimea activelor, calitatea portofoliului, potentialul de crestere al fondului.

In cadrul tranzactiilor efectuate in Polonia, de exemplu, cei care au cumparat un fond de pensii au platit intre 130 si 150 de euro pentru fiecare contributor la fond. Oficialul Aegon considera ca daca pe piata autohtona ar ramane numai cinci fonduri nu ar fi sanatos, dar un numar de zece fonduri este potrivit.

integral in EvZ