In ceea ce priveste spatiile comerciale, Erste Bank considera ca potentialul de crestere a chiriilor din Romania si Rusia si cel de construire a unor noi unitati de acest tip este extrem de ridicat pe termen mediu.

"Putem spune ca este inca mult spatiu de crestere a chiriilor sau pentru construirea de noi centre comerciale in Romania si Rusia pe termen mediu", se spune in raport.

Toate statele central si est-europene dispun de un volum redus de spatii moderne de birouri pe cap de locuitor. Chiar si media celor mai dezvoltate orase, din acest punct de vedere, se situeaza la mai putin de 60% din nivelul din statele occidentale.

Spatiile de birouri din restul capitalelor din Europa Centrala si de Est reprezinta mai putin de 25% din media tarilor vest-europene, valori mai ridicate fiind intalnite in Zagreb si Budapesta. "Nu ne asteptam ca situatia sa se schimbe dramatic pana in 2008, in pofida evolutiei foarte accelerate.

Doar Bucurestiul poate atinge nivelurile din Zagreb si Budapesta, iar toata regiunea se va situa la mai putin de 50% din media Europei de Vest", se mai spune in raport.

Randamentele, in scadere

Nivelul randamentelor pe piata imobiliara romaneasca a scazut in prima jumatate a anului, ajungand, in prezent in unele cazuri sub 6%, dar ritmul de reducere va incetini in a doua parte a anului, ca urmare a livrarii de noi proiecte, apreciaza analistii companiei Jones Lang LaSalle.

Oferta limitata si cererea ridicata au determinat diminuarea rapida a randamentelor investitionale in prima parte a anului, se arata in raportul privind piata imobiliara din Bucuresti, realizat de compania Jones Lang LaSalle. "La nivelul randamentului de sub 6% investitorii devin din ce in ce mai selectivi.

Acestia sunt mai atenti la locatie, finisaje, dotarea si sustenabilitatea nivelului chiriilor. Scaderea randamentului va incetini probabil in a doua parte a anului, pe fondul cresterii costului capitalului si a numarului de cladiri noi care vor fi livrate pe piata la sfarsitul anului 2007 si inceputul lui 2008", precizeaza sursele citate.

Randamentele din Bucuresti se apropie de nivelurile din tarile din regiune, care sunt in jurul valorii de 5-5,5%.

Volumul tranzactiilor, 1,8 miliarde euro

In primul semestru al anului, valoarea totala a tranzactiilor imobiliare din Romania, exceptand achizitiile imobilelor in faza de proiect, s-a ridicat la 464 milioane de euro, din care cate 37% reprezinta achizitii de cladiri de birouri si de spatii comerciale.

"In acest an volumul tranzactiilor imobiliare va atinge 1,6-1,8 miliarde euro, Romania devenind a doua sau a treia tara din regiune din acest punct de vedere.

Credem ca piata romaneasca imobiliara va ajunge la nivelul din Polonia in perioada urmatoare, ca tranzactii si din punct de vedere al volumului investitiilor", a declarat Charles Krick, associate director al companiei.

Cea mai mare parte a achizitiilor din prima parte a anului au fost realizate de investitori austrieci, respectiv 73%. "Ne asteptam ca in viitor piata investitiilor sa fie mai lichida si mai diversificata din punctul de vedere al nationalitatii investitorilor.

Pe viitor vor intra pe piata investitori germani, din Marea Britanie, americani, spanioli sau irlandezi", a adaugat Krick.

Integral in Romania libera