Persoanele care sufera de crize de anxietate, tahicardie si atacuri de panica prezinta mai multe riscuri de a suferi un infarct sau un accident cerebral, potrivit unui studiu citat de Reuters.

"Studiul nostru include atacurile de panica pe lista starilor emotionale si a simptomelor psihiatrice care sunt asociate cu un risc crescut de maladii cardiovasculare si deces", a indicat autorul studiului, Jordan Smoller, de la Spitalul general din Boston, Massachusetts.

Studii anterioare au sugerat faptul ca persoanele care sufera de stari prelungite de depresie si furie prezinta mai multe riscuri de a suferi un infarct.

La studiu au participat 3.369 de femei, cu varste cuprinse intre 51 si 83 de ani, dintre care un numar de 330 au raportat atacuri de panica in ultimele sase luni ce au precedat testele.

Riscul de infarct este de trei ori mai mare la persoanele care sufera din cauza atacurilor de panica.

Smoller spune ca simptomele atacurilor de panica afecteaza inima si sistemul cardiovascular.

In timpul atacurilor de panica, productia de trombocite din sange creste, contribuind la formarea cheagurilor de sange care favorizeaza infarctul sau accidentul cerebral. Atacurile de panica pot, de asemenea, provoca spasme in artera care hraneste inima, fenomen care contribuie la reducerea sau blocarea fluxului sangvin, a adaugat profesorul.

Studiul a fost publicat in Archives of General Psychiatry.