S-au publicat noile reguli privind achizitiile publice: atentie la un pont important despre licitatiiProiectele finantate cu bani europeni au reguli stricte. Cei care fac achizitii trebuie sa faca licitatii sau macar selectii de oferte (ce e sub 5.000 de euro).

Daca insa finantarea de la bugetul european este sub 50%, obligatia ca beneficiarul sa organizeze licitatii se nuanteaza, de la caz la caz.Proiectele finantate cu bani europeni au reguli stricte. Cei care fac achizitii trebuie sa faca licitatii sau macar selectii de oferte (ce e sub 5.000 de euro).

Daca insa finantarea de la bugetul european este sub 50% regulile tocmai s-au schimbat, iar licitatiile nu sunt neaparat obligatorii.

Marius Gogescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) explica noile reguli ale achizitiilor publice intr-un interviu pentru euROpeanul, realizat de Ioana Morovan, din care va prezentam in avanpremiera un scurt fragment:

Sub aceste praguri (50% / n.r.), daca finantarea publica este mai mica de 50% din totalul costurilor eligibile, va decide Autoritatea de Management ce procedura se aplica. Pentru achizitiile de produse nu sunt praguri valorice, trebuie luat in considerare doar procentajul.

Autoritatea de Manangement (AM) poate decide sa se aplice tot Ordonanta 34. Cel mai probabil, insa, vor fi stabilite proceduri simplificate. Directiva europeana in domeniu permite acest lucru. Procedurile simplificate, in principiu, seamana cu „cererea de oferta”. Dupa ce vor fi concepute de Autoritatile de Management, ele trebuie aprobate de Comisia Europeana.

Interviul complet va aparea in numarul 4 din euROpeanul, luni,