• Mircea Geoana, presedintele PSD - Pentru introducerea votului uninominal, nu este nevoie nici de asumarea raspunderii Guvernului nici de organizarea unui referendum de catre presedinte.

    Anuntul facut de presedintele Traian Basescu, despre organizarea unui referendum pe tema introducerii votului uninominal, simultan cu organizarea alegerilor pentru Parlamentul European, reprezinta un siretlic al lui Basescu de a face campanie pentru PD. Este o stratagema stravezie, la fel cum, la fel de straveziu, premierul Calin Popescu Tariceanu incearca sa ascunda efectul scandalului Remes.

    Dar chiar asa cred cei doi, ca romanii nu au fler? E ca pe maidan, fiecare se joaca cu mingea votului uninominal si tare mi-e teama sa nu sparga aceasta minge. PSD, indiferent de modalitatea in care se va ajunge la legiferarea votului uninominal, prin asumarea raspunderii de catre Guvern, prin referendum, sau printr-un proiect de lege adoptat de Parlament, va sprijini acest proiect fara rezerve.

  • Crin Antonescu, vicepresedinte PNL - Eu cred ca acest tip de declaratii ale presedintelui Traian Basescu ne arata ca avem de-a face cu un maniac al puterii care ne ameninta cu un referendum pe votul uninominal in conditiile in care noi, PNL, am anuntat ca Guvernul isi va asuma responsabilitatea pe aceasta tema.

    Dorinta electoratului roman este aceea de a exista votul uninominal si PNL si Guvernul a reactionat ca atare anuntand ca isi va asuma responsabilitatea. Daca domnul Traian Basescu a innebunit si se crede depozitarul voturilor electoratului, nu are decat, dar PNL, asa cum a anuntat, vine in intampinarea populatiei si actioneaza in sprijinul si in intersul acesteia.

  • Cristian Radulescu, liderul PD din Camera Deputatilor - Nu cred in seriozitatea demersului anuntat de PNL, ci cred ca acest anunt a fost facut la presiunile presedintelui Traian Basescu care de mai bine de un an a facut presiuni sa se adopte legea votului uninominal.

    Parlamentarii, inclusiv cei de la PNL, au tot amanat fie in mai, dupa aceea in iunie si am ajuns la finele anului fara proiectul de lege finalizat. Presiunile pe care presedintele le-a facut i-a determinat pe acestia sa anunte acum, fiind stransi cu usa, ca Executivul isi va asuma raspunderea. Dati-mi voie sa nu cred in aceste declaratii.

    Vom astepta sa vedem ce varianta de vot uninimonal vor alege si in functie de aceasta PD va lua o hotarare.

  • Lucian Bolcas, vicepresedinte PRM - Indiferent ce va decide Guvernul, presedintele Traian Basescu va face referendum si va veni cu o consultare a populatiei pe un anumit palier al legii votului uninominal. PRM nu este de accord cu votul uninominal si considera ca este o minciuna sfruntata din partea celoalte partide pentru a-si atrage popularitate.

    De la inceput ne-am pastrat consecventa si am anuntat ca refuzam sa participam la adoptarea unui astfel proiect de lege.

  • Bogdan Ciuca, purtator de cuvant PC - Noi sustinem ideea introducerii votului uninominal si nu ne opunem asumarii raspunderii guvernamentale pentru acest tip de scrutin, indiferent de proiectul cu care Executivul se va prezenta in Parlament.

    Pentru a nu bloca introducerea unui asemenea sistem de vot necesar in Romania, nu o sa ne opunem asumarii pe un proiect de lege, inclusiv pe proiectul Pro Democratia. Vom sustine orice proiect ce va introduce votul uninominal, urmand ca ulterior sa-l amendam cand vom avea posibilitatea.

  • Marton Arpad, presedintele executiv al UDMR - Asumarea responsabilitatii pe votul uninominal pe care a anuntat-o PNL trebuie discutata. UDMR va fi de accord cu Executivul daca proiectul de lege va fi asa cum il dorreste UDMR si nu ma intebati mai mult. Vom discuta acest aspect la nivelul Coalitiei.

    Personal eram sigur ca presedintele Traian Basescu va face o astfel de declaratie si va actiona indiferent daca va fi sau nu o lege a votului uninominal. Domnul presedinte nu are nici o legatura cu votul uninominal, prin organizarea referndumului vrea doar sa-si promoveze partidul.