Reprezentantii organizatiei internationale Greenpeace, care numara trei milioane de adepti, l-au anuntat miercuri pe primarul din Cernavoda, Gheorghe Hinsa, ca vor prezenta un raport privind concentratiile mari de tritiu in aer si in apa si pericolele acestora pentru populatie.

Raportul a fost realizat de un grup de experti internationali coordonat de dr. Ian Fairlie si sustine ca emisiile in atmosfera si in Dunare sunt foarte mari si cresc anual, pe masura ce reactorul imbatraneste.

Estimarile dr. Fairlie: prin functionarea a patru reactoare la Cernavoda, in anul 2030 se va produce contaminarea „serioasa” a zonei. Localnicii ar urma sa fie supusi riscului aparitiei cancerului, iar recomandarile sunt alarmante: evitati sa consumati legume cultivate in zona si mutati femeile insarcinate si copiii foarte mici!

„Ne doare capul, avem ameteli”

Declaratiile Greenpeace au produs soc in randul localnicilor. „Noi banuiam ca este ceva in neregula pentru ca starea noastra de sanatate este proasta, ne doare capul, avem ameteli”, ne-a spus o tanara ingrijorata.

O alta femeie, mai in varsta, Meorina Paraschiv, isi explica „abia acum” de ce nepotul ei s-a nascut prematur, „la doua kile” si de ce „foarte multi copii care se nasc aici au de la 1,5 la 2,5 kilograme”.

Alta spune, resemnata, ca nu are unde sa mai plece. „Daca suntem radiati, oricum e prea tarziu pentru noi”. Gasim cu greu si o mama care nu prea crede in „estimari” si ne spune ca fetita ei e bine, n-are nicio problema.

Autoritatile au reactionat prompt. Directorul adjunct al CNE Cernavoda, Sorin Valerian Ghelbereu, si seful Serviciu Tehnic Radioprotectie, Jean Popescu, spun ca raportul Greenpeace este „incomplet si fals”,

e bazat pe estimari ale unor centrale din Canada si prezinta doar limita maxima a concentratiilor pe aceste grafice, oricum mult sub limita admisa.

„Si au uitat sa redea scaderea spre zero a emisiilor de tritiu”, spun specialistii romani.

„Alarmarea poate produce avorturi”

Cei mai suparati sunt reprezentantii Directiei de Sanatate Publica din Constanta. Specialistii Laboratorului de Analiza a Radioactivitatii iau saptamanal probe de apa din Dunare in amonte si aval de centrala si din apa potabila a orasului Cernavoda.

„Ultimele rezultate sunt de exemplu de 21,03 bechereli/litru la intrare si de 34 bechereli/litru la iesire, iar la apa potabila de 7,72 la Cernavoda si 5,9 la Medgidia in conditiile in care limita maxima admisa este de 100 bechereli” spune dr. Mirella Calboreanu, seful laboratorului.

„Alarmarea Greenpeace poate avea un efect psihologic negativ asupra mamelor insarcinate si viitoare gravide care ar putea sa produca avorturi tocmai pe un asemenea efect psihologic”, acuza ea. Iar seful Autoritatii Judetene de Sanatate Publica, dr. Marius Enescu, spune ca intentioneaza sa-i dea in judecata pe cei de la Greenpeace.

„Nimeni nu-si poate permite sa faca astfel de afirmatii alarmante si sa scape nepedepsit” a incheiat dr. Enescu.

Integral in Evz