Cele mai multe adeziuni (peste 86%) sunt concentrate la ING, Allianz-Tiriac, Aviva, Generali si Interamerican. Clasamentul final al jucatorilor de pe piata pensiilor private va fi elaborat dupa expirarea perioadei de aderare.

Clasament interimar

Cele mai multe adeziuni au fost inregistrate de: ING Fond de Pensii - 462.344, Allianz-Tiriac Pensii - 235.136, Aviva Fond de Pensii - 113.769, Generali Fond de Pensii - 107.167 si Interamerican Fond de Pensii - 69.338. Clasamentul a fost intocmit in baza numarului actelor de aderare raportate, cumulat, la 1 si la 15 octombrie.

In cazul celorlalte fonduri, situatia adeziunilor se prezenta astfel: AIG Fond de Pensii - 53.795, BRD Fond de Pensii - 34.865, BT Aegon Pensii - 23.553, BCR Fond de Pensii - 13.903, Omniasig Fond de Pensii - 11.145, OTP Fond de Pensii - 9.256, Bancpost Fond de Pensii - 5.796, Prima Fond de Pensii - 1.714, KD Fond de Pensii - 471 si MKB

Romexterra Fond de Pensii - 132. Administratorii AG2R Fond de Pensii si Marfin Fond de Pensii nu au depus nici o raportare, potrivit datelor CSSPP. Procentul celor cu varste sub 35 de ani care au semnat un contract cu un fond de pensii este de circa 65%. "Aderarea va fi de peste 80%, vor exista peste 3,5 milioane de participanti in sistem", a apreciat Oancea.

Totodata, circa 40% din persoanele cu varste intre 35 si 45 de ani au aderat la Pilonul II. Din totalul persoanelor care au ales un fond privat de pensii pana la 15 octombrie, 48,41% sunt barbati si 51,59% femei. Pana acum, numarul dublelor semnaturi se situeaza in jurul cifrei de 20.000, adica circa 2% din totalul contractelor de adeziune semnate - a aratat Oancea.

"Dublurile vor fi analizate de administratori si de Comisie si se vor adopta sanctiuni dure pentru cei care incalca legea", a promis presedintele CSSPP.

Transferurile, descurajate

Pentru o buna functionare a pietei, CSSPP doreste sa adopte o serie de reglementari care tin de legislatia secundara a domeniului. Potrivit presedintelui Mircea Oancea, reglementarile respective ar preintampina o concentrare excesiva a pietei.

Ele privesc: fuziunile si achizitiile, alocarile ulterioare de participanti (dupa perioada de aderare initiala, in sistem vor intra anual cate 150.000 de persoane care implinesc varsta legala de cotizare) si transferurile de participanti intre fonduri.

"Prin Norma privind modalitatea de transfer intre fondurile de pensii administrate privat, propunem ca transferurile sa se faca cel mult trimestrial, deci de maximum 4 ori pe an, iar procedurile sa dureze 30 de zile.

Intentionam sa nu incurajam transferurile bazate pe pareri subiective sau pe interesul unor brokeri, stimulati de un comision, de a transfera persoane", a explicat presedintele Comisiei. O alta reglementare se refera la functionarea fondurilor private autorizate pe Pilonul III (pensii facultative).

In acest caz vor fi adoptate masuri suplimentare privitoare la supravegherea si administrarea speciala, precum si la garantarea unui anumit randament al fondului.

integral in Romania Libera